Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 11 maj 2019

Med frågvishet kommer man långt

Oavsett vad man söker svaret på finns det alltid någon som har erfarenhet eller kunskap om just det området och kan ge en klok kommentar, skriver Ida Oderstål i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Ida Oderståhl, skogsentreprenör.
Ida Oderståhl, skogsentreprenör. FOTO: Rolf Segerstedt

Det händer att folk frågar hur jag hinner göra allt jag gör, och tittar jag tillbaka kan jag själv faktiskt känna att det hänt en del. Sedan jag gick ut gymnasiet för 20 år sedan har jag hunnit med att starta och driva en PR-byrå, ett hotell, ett skogsentreprenadföretag, utbildat mig till lärare, gift mig, skaffat två barn, jobbat som lärare, startat ett lantbruk, blivit skogsägare, börjat med mjölkproduktion och byggt ett gårdsmejeri där jag tillverkar smör.

Kommer ofta på mig själv med att hela tiden dra igång nya projekt och allt för ofta tror jag att jag är Pippi Långstrump. ”Det här har jag aldrig gjort förut, men det är jag säkert jättebra på”. För det mesta går det dock bra. Anledningen till att det rätt ofta löser sig beror nog mest på att jag är så otroligt frågvis och att det idag är så lätt att hitta information.

Numera kan man endera googla fram en forskningsrapport eller fråga någon som kan, och det tar ofta bara några sekunder att få svar. Jag plockar upp telefonen flera gånger om dagen för att dra iväg en fråga till någon jag känner personligen eller via nätet, alternativt lägger jag frågan i en specifik Facebookgrupp.

Oavsett om man funderar över något som gäller getter, mjölksyrabakterier i grädde, hur olika trädslag påverkas av ökat ljusinsläpp, arbetsrätt eller en felkod i traktorn så finns det alltid någon som har erfarenhet eller kunskap om just det området och kan ge en klok kommentar.

Inom ämnet ”skog” finns det specifika grupper för vanliga skogsägare, skogsentreprenörer, självverksamma skogsägare, medlemmar i LRF, skogsmaskinförare, jägmästare, kvinnor som jobbar med skog och så vidare. Vill man veta något och söker information finns det en enorm samlad kompetens och erfarenhet bara en knapptryckning bort. Dessutom kan man lära en hel del av andras både lyckade och misslyckade förehavanden, så att man slipper göra om deras misstag eller kan kopiera sådant som funkat bra.

Det har aldrig varit så enkelt att skaffa information som det är idag, Och med rätt information kommer man en bra bit.

Ida Oderstål

skogsmaskinentreprenör

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen