Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 20 maj 2018

Leif Öster: ”Vad är ett hållbart skogsbruk?”

Är dagens skogsbruk ekonomiskt hållbart? Om hälften av landets skogsägare inte är nöjda krävs ett brett samtal om detta. Det skriver Leif Öster i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Leif Öster, krönikör i Land Skogsbruk.
Leif Öster, krönikör i Land Skogsbruk. FOTO: PRIVAT

Häromåret frågade Sveaskog sin personal om de ansåg att verksamheten var hållbar. Många anställda sa nej. När fjolårets Skogsägarbarometer genomfördes svarade ungefär hälften av skogsägarna att deras skogsbruk inte gav tillfredställande lönsamhet. Många av oss tvekar inför frågan. Är dagens skogsbruk ekonomiskt hållbart? Om hälften av landets skogsägare inte är nöjda krävs ett brett samtal om detta.

Jag anser att skogsdebatten handlar för mycket om ekologi och rödlistor, och alldeles för lite om just ekonomi och landsbygd. Det är även ett bekymmer att vi inte håller isär mikro- och makroekonomin i debatten. Mikro är den lilla företagarens värld. Makro är storföretagens slagord om BNP, handelsbalans och valutakurser.

Men vi skogsägare köper inte mat och diesel för valutakurser, så vi behöver diskutera frågan om vad som är ett ekonomiskt och socialt långsiktigt skogsbruk. Var finns framtidens inkomster? Vilka regler och lagar kan ändras eller tas bort? Hur kan vi skapa skattesystem som stärker landsbygden?

Det var Gro Harlem Brundtland som gjorde begreppet Hållbar utveckling känt 1987. Hon såg tre dimensioner av hållbarhet. Det vi gör ska vara ekologisk, socialt och ekonomiskt hållbart. I arbetet med det nationella skogsprogrammet har frågan varit uppe många gånger. Har vi eller har vi inte nått ett skogsbruk, som är hållbart?

Ja, säger en del. Nej, säger andra. Själv har jag varit ute och åkt timmerbil. Det borde alla skogsägare göra. Inte minst för att se vilket skick ens egna skogsbilvägar har. Alldeles för många håller inte en rimlig standard. Det blev många timmar i timmerbilen och vårt samtal kom att handla om huruvida dagens skogsbruk är socialt hållbart? För många som jobbar i skogen känner en stor oro kring jobben, inkomsten och långsiktig trygghet. Frågor om hur man ska kunna nå sina drömmar och mål i en allt mer osäker tid. Dessa frågor hör till ett socialt hållbart skogsbruk.

Maggi Mikaelsson som gjorde 2007 års skogsutredning pekade på att skogspolitikens två jämställda mål egentligen borde vara tre. Nämligen samma som de tre hållbarhetsmålen. För nu saknas den sociala dimensionen kring människan, den anställde, skogsägaren och landsbygden. Hon har en poäng i detta. Vi behöver lagar och styrmedel som stöttar landsbygden. Jag återkommer i min nästa krönika med konkreta förslag. Värt att notera är att hållbarhets begreppet består av två ord. Hållbar och utveckling. Vi är knappast framme.

LÄS MER: Leif Öster: ”Svaren finns i vår skogshistoria””Goda grannar och nätverk är guld värda”

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen