Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 11 februari 2018

Leif Öster: ”Skogsbrukets lönsamhet måste belysas”

Vi behöver en skogspolitik, där skogsgårdarnas hållbara lönsamhet åter sätts i första rummet. Det skriver Leif Öster i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Leif Öster, krönikör i Land Skogsbruk.
Leif Öster, krönikör i Land Skogsbruk. FOTO: Privat

Alla entreprenörer vet hur det känns. När fakturorna är större än inkomsten. När kalkylen för ett liv på landet ser allt tuffare ut. När deltidsjobb i staden krävs. Den svenska skogen är nu värd ungefär 1000 miljarder kronor. Men den samlade vinsten för hela skogsbruket är bara cirka 12 miljarder. Innan kapitalkostnad. Man kan räkna på olika sätt, men faktum kvarstår. Vi måste prata mycket mer om skogsbrukets framtida lönsamhet.

Häromåret kom Miljömålsberedningens klimatbetänkande på totalt 1318 sidor. Sven Erik Hammar från LRF Skogsägarnas skrev i ett eget yttrande, att utan lönsamhet i jord- och skogsbruket faller det mesta. Han har rätt. Utan lönsamhet blir det ingen skogsvård, klimatsatsning, öppet landskap eller miljöarbete.

En hel del kan vi skogsägare själva göra för att höja lönsamheten. Vi har 1,4 miljon hektar akuta, eftersatta röjningar. Röjningen är den i särklass mest lönsamma åtgärden att utföra själv och ger skogar med högre medelstam, vilket sänker alla framtida kostnader.

Jag tror att i nästa mandatperiod vill riksdagens partier få fram ett nytt skattesystem. Blir det så, är det vår chans att lyfta landsbygdens viktigaste fråga, nämligen hur ska landsbygden få del av alla de värden som vi skapar för Sverige?

Här finns naturligtvis frågan om beskattningen av landsbygdens resurser, pengar som självfallet ska stanna i bygden. Här finns frågor om det är OK att Lantmäteriet tar ockerpris för att märka en gräns i skogen? Vilka lagar kan tas bort eller förenklas? Ska vi ha en stämpelskatt som är en flyttskatt? Kan vi få skattereduktion för mera naturvård, mer inlagring av kol och öppet landskap? Hur minskar vi skogsbrukets kostnader och ökar inkomsterna?

Inför 1979 års skogsvårdslag krävde Thorbjörn Fälldin att lönsamheten för skogsägaren måste tydliggöras. Fälldin sa att det ”inte är möjligt att ta till vara biologiska och samhällets intressen, om inte skogsbruket är lönsamt”. Jag håller med. Istället fick vi 1993 års lag där det bara står att skogen ska ge god avkastning. Inte vem som ska få avkastningen.

Annat var det med 1948 års skogs- och jordbrukspolitik. Där var det uttalade politiska målet att landet var självförsörjande på mat. Skogs- och jordbruket skulle gå med vinst. Målet var att bonden fick samma lön som en industriarbetare. Det känns relevant igen på något sätt. Vi behöver en skogspolitik, där skogsgårdarnas hållbara lönsamhet åter sätts i första rummet.

LÄS MER: ”Vett och etikett i skogsdebatten”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen