Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 19 oktober 2019

Leif Öster: Nytt klimat i skogsdebatten

Vi skogsägare bör jobba med naturen, inte emot den. På samma sätt bör den ideella naturvården jobba med landets 317 000 skogsägare och inte emot oss, skriver krönikören Leif Öster.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Leif Öster skriver krönikor i Land Skogsbruk.
Leif Öster skriver krönikor i Land Skogsbruk. FOTO: Ulf Aronsson

Det känns som om det har uppstått en sorts konflikttrötthet i skogsdebatten. Ur den tröttheten kan positiva förändringar komma. För vem vill jobba i en näring som ständigt är i luven på miljöorganisationer, allmänhet och ytterst våra kunder?

Även den ideella naturvården verkar inse att det är bättre att jobba med oss 317 000 skogsägare. Inte emot oss. Så nu pratas det brett om incitament för att få oss skogsägare att göra bra saker i skogarna. En spännande förändring verkar äntligen vara på väg.

Här på landet skiljer vi på riktiga kläder och stadskläder. De senare har dålig funktion i de flesta väder. Men det är dem jag sätter på mig när möte väntar på Regeringskansliet. Den 9 oktober återstartade det Nationella skogsprogrammet. Stämningen i luften var både en känsla av att ”nu måste vi upp ur skyttegravarna” – och just konfliktrötthet.

Alla vi närvarande företrädde någon av 25 organisationer med kopplingar till skogen. De flesta av oss ville verkligen lösa de konflikter som nu finns kring den svenska skogen.

Mötet leddes av landsbygdsminister Jennie Nilsson. Hennes budskap var kristallklart. Nu lägger vi historien bakom oss och pekar ut de frågor som ska lösas. Ministern fick vår lista över problemen. Under november kommer listan att beredas och frågorna kommer åter upp på nytt möte i december. Det ska bli spännande att följa.

Men vi är många som bör se oss själva i spegeln. Inom psykologin finns termen projektion som handlar om att man tillskriver sin motpart sina egna åsikter. Så här kan det låta.

– Den ideella naturvården ser skogsbråk som ett sätt att värva medlemmar, twittrade en av skogsägarnas representanter.

Samma sak, fast tvärtom, sa en höjdare inom naturvården.

Förmodligen har de båda fel. För vem vill vara med i ett långt lågintensivt gräl. Frågan är snarast vad vi själva kan göra?

Låt oss kalla en spade för en spade. Vi skogsägare har tagit på oss ett stort ansvar, bland annat formulerat i 50 målbilder för god miljöhänsyn. Om vi verkligen levde upp till dem och certifieringarna skulle kritiken mot skogsbruket avta.

Man brukar också säga att vi skogsägare bör jobba med naturen, inte emot den. På samma sätt bör den ideella naturvården förstå att det är bättre att jobba med landets 317 000 skogsägare och inte emot oss. Jag tror att vi alla innerst inne vet att alla måste kompromissa.

Leif Öster,

Skogsägare, turismföretagare

LÄS MER: Leif Öster: ”Vem betalar om vi ska bli klimathjältar?”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen