Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 9 mars 2019

Låt mossigheten stanna på marken

Skogsnäringen är en bransch med gamla traditioner, men även den måste inse att omvärlden förändras. Idag är mer än en tredjedel av Sveriges skogsägare kvinnor, skriver Marit Bohlin i sin krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Marit Bohlin.
Marit Bohlin.

Är det mossigt i skogen? Som kvinna och relativt ung har jag mött allt från mossighet till nytänkande när det gäller jämställdhet. Ämnet är ständigt aktuellt och man kan inte prata för mycket om det. Under mina studieår sommarjobbade jag med planering inom skogsnäringen. Jag mötte både anställda och skogsägare. Mina möten var mycket positiva. Jag kände mig aldrig diskriminerad på något sätt utan möttes av respekt och fick känslan av att de flesta tyckte att det var roligt med en tjej som kom på besök.

Det här var före #metoo-kampanjen och jag tror att dessa möten inte alls handlade om kvinnligt eller manligt. De handlade om kunskap och kunskapsöverföring. Det fanns ett genuint intresse från skogsägarna som ville ha min hjälp. Därför bemöttes jag med respekt och jag tror att en del av det dåliga bemötandet från män mot kvinnor ligger i bristande respekt.

I ett möte är det viktigt att vara ödmjuk, det är en nyckelegenskap. Tyvärr träffar jag ibland personer som inte verkar ha respekt för det motsatta könet. De visar tecken på arrogans, ignorans och brist på acceptans. Jag vet inte vad det grundar sig i, och skulle egentligen inte vilja lägga tid på att analysera det heller. Dock upptar det min tid när jag lägger upp strategier för att bemötande. Det viktiga är hur detta beteende ska kunna minimeras och framförallt inte spridas till yngre generationer. Där har vi alla ett ansvar.

Skogsnäringen är en bransch med gamla traditioner, men även för den är det ett måste att inse att omvärlden förändras. Idag är mer än en tredjedel av Sveriges skogsägare kvinnor, och skogsägare är den största kvinnliga företagarkategorin i landet. Det är verkligen dags att detta lyfts fram. Om nu skogsägande har den könsfördelningen borde väl det också avspegla sig i könsfördelningen hos skogsföretagen.

Modiga kvinnor har skrivit om sina egna erfarenheter av att arbeta inom skogsnäringen i samband med #metoo. Det har lett till att jämställdhetsfrågan lyfts fram och det var sannerligen inte en dag för tidigt. Nu hoppas jag att jämställdhetsarbetet kommer att ge resultat och att dåliga beteenden hanteras på ett korrekt sätt. Såsom skogsbruket ser ut idag råder kompetensbrist. Det är allvarligt och det hänger helt klart på jämställdheten om vi ska få fler unga kvinnor till vår bransch.

För att svara på min inledande fråga så kan det vara mossigt i skogen, åtminstone på marken.

Marit Bohlin

blivande skogsägare, LRF Ungdomen

Relaterade artiklar

Till toppen