Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 10 juni 2018

”Landsbygden behöver en skattereform”

”Staten och kapitalet sitter i samma båt. Vi små skogsägare förväntas ta alla risker och öka våra investeringar”. Det skriver Leif Öster i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Leif Öster, skogsägare och krönikör i Land Skogsbruk.
Leif Öster, skogsägare och krönikör i Land Skogsbruk. FOTO: Privat

Staten och kapitalet sitter i samma båt. Vi små skogsägare förväntas ta alla risker och öka våra investeringar i röjningar, dikningar, gödslingar och olönsamma gallringar. Allt för att öka produktionen av virke och lagra mera kol. Men finns det någon marknad för detta som vill och har råd att betala oss? Jag vet inte.

Men det finns mycket politikerna kan göra för landsbygden. Vi behöver inte bidrag, men samma villkor som tätorterna. Det innebär en stor skattereform, färre regler och lagar samt bättre infrastruktur. I många år har olika skattepaket sänkt skatten för medelklass och rika i städerna. Nu måste småföretagen gynnas. Lägre skatt på arbete kan betalas med högre skatt på konsumtion och ändliga resurser. Det behövs ett samlat paket som är positivt för oss skogsägare och samtidigt styr mot riksdagens olika mål.

Här är mina sex förslag till en landsbygdens skattereform:

1. Höj grundavdraget kraftigt för alla som bor och jobbar på landsbygden. Gör de första 100 000 kronorna skattefria. Det skulle skapa både en urstark lokal ekonomi och ett incitament för att flytta hit.

2. Systemet med kommunal beskattning måste omprövas. Att den som bor i landsbygdskommuner ska ha den sämsta sociala servicen till den högsta beskattningen är orimligt. Utjämningssystemet fungerar inte heller eftersom de största mottagarna är storstäder!

3. Alla riksdagspartier vill att skyddsvärda skogar ska bevaras. De flesta privata skogsägarna accepterar den tanken. Men genomför då den där inventeringen så att vi får veta var skogarna finns, så att en prioritering kan göras. Och avsätt en robust budget så att skogsägarna får betalt snabbt med nya ersättningsmodeller som skattefria arrenden. Och skapa många fler jobb kring skyddad natur!

4. Men merparten av landets skogar ska brukas med olika intensitet. Inför ett skatteavdrag för skogsägare som vill ta mer hänsyn än vad lagar och certifieringarna kräver. Långa avtal upprättas med staten som ger ett skatteavdrag. Kalla det gärna naturvårdsavdrag.

5. Ta bort stämpelskatten för jord och skog. Nu undviks skatten genom onödiga fastighetsregleringar och överhopar Lantmäteriet med jobb.

6. Inför mer vägtullar eller vilken fossilskatt som helst. Men nu måste Sverige bygga ut järnvägar och vägnät i tiderna största infrastruktursatsning. Sluta snacka. Bygg!

I min nästa krönika listar jag även åtta lagar som bör tas bort eller ändras.

Leif Öster,

Skogsägare och turismföretagare

LÄS MER: Leif Öster: ”Vad är ett hållbart skogsbruk?”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen