Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 11 augusti 2018

Dags dra slutsatser efter skogsbränderna

Slutsatser måste dras efter sommarens bränder och relevanta åtgärder måste vidtas, skriver Leif Öster, skogsägare och turismföretagare i en krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Ingen, absolut ingen som inte själv sett sitt hem eller sin skog brinna kan förstå vanmakten och chocken man känner. Jag vet, för jag har varit med om det två gånger i egen skog. Bara sju procent av alla skogsbränder startar med åska, men det hände hos oss. Andra gången var det barns lek som tände träden. Här är mina tankar.

Helt avgörande är att skogsbränder upptäcks och släcks snabbt. Det är ytterst sällan skogsägarens fel att bränder startar. Så samhället måste ha ett fungerande brandflyg. Våra bränder upptäcktes av observanta grannar. Något flyg fanns inte.

Slutsats 1: Vi måste ha ett fungerande brandflyg

Min räddning kom att bli vår fantastiska Fors frivilliga brandkår. Den var blixtsnabbt på plats och förberedde för den vanliga brandkåren. Tillsammans med underbara grannar som jag aldrig kan tacka nog, släcktes båda bränderna snabbt. Vi pratar ofta om skogens resiliens, som är skogens förmåga att hantera förändringar. Brandvärnet är helt centralt i vår egen resiliens, landsbygdens möjlighet att kunna hantera ett varmare klimat.

Slutsats 2: Sverige behöver flera brandkårer inte färre

Framför allt behövs de på landsbygden. När branden är släckt får skogsägaren ett papper i handen. Där står: ”Lag (2003:778) om skydd mot olyckor”. I korta drag innebär lagen att alla är skyldiga att varna och tillkalla hjälp vid allvarliga olyckor. Räddningstjänsten släcker öppna lågor och avgör när branden är släckt. Därefter säger lagen att det är skogsägaren som ansvarar och betalar för eftersläckning och fortsatt brandbevakning. Frågan är nu om denna del i lagen är rimlig. För det är sällan skogsägaren som startat branden.

Min erfarenhet av eftersläckning är att detta arbete är farligt. Träd med avbrända rötter faller utan varning. Ändå packar samhället ihop sin utrustning och far i väg. Hälften av landets skogsägare bor inte ens på sin skogsfastighet. Kanske är man bortrest. Hur ska de då kunna eftersläcka?

Slutsats 3: Vi måste hitta en bättre modell med en obligatorisk försäkringslösning för eftersläckningen

Till sist. Trots allt så brinner det väldigt sällan numera. Förr brann årligen en procent av landets skogar. Nu är det någon tiondels promille. Alla forskare är överens om att skogens dynamik behöver fler, men kontrollerade bränder. Så något litet positivt med skogsbranden finns trots allt. Men själv hade jag mardrömmar om svarta brinnande träd i min skog. Med en liten skogsägare i mitten.

LÄS OCKSÅ: Åtta lagar att ta bort eller förenkla

Relaterade artiklar

Till toppen