Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 26 oktober 2019

Kan skogen bli till guld i framtiden?

Kommer vår skog i Sverige att få större betydelse och kommer intresset från andra länder att köpa skog här att öka? Det frågar sig veckans krönikör.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Marit Bohlin, blivande skogsägare, LRF Ungdomen
Marit Bohlin, blivande skogsägare, LRF Ungdomen

För någon vecka sedan var jag på ett arrangemang där vi diskuterade kunskapsbehovet i framtiden. Vi gick igenom ämnet i olika delar, och vid en av dessa delar fick var och en komma med inspel. En i gruppen jag var med i nämnde något intressant.

Personen nämnde att i framtiden kan skogen komma att bli uppköpt av utländska investerare. Jag avfärdade idén där och då, tyckte inte att det hörde till ämnet. Men tanken på det som sades då har kommit upp i mitt huvud ett flertal gånger de senaste veckorna.

Härom kvällen var jag på ytterligare ett arrangemang, då med LRF, och där nämnde min styrelsekollega att han hade hört att jordbruksmarkens värde kommer att öka med upp till 60 procent i framtiden. Då satte mina tankar i gång igen. Bakgrunden till en tänkbar 60-procentig värdeökning på jordbruksmark är klimatförändringarna. Jag tänker att likaväl som det går att applicera på jordbruksmark, så borde det vara giltigt även för skogen.

Kanske inte precis den siffran, men själva idén om en värdeökning, då vi här i Norden troligen inte kommer att drabbas lika hårt av klimatförändringarna som längre söderut. Ett exempel är att vi kan tycka att Sverige just nu har stora skador av granbarkborre, men det är mycket lite om vi jämför med hur det ser ut i Centraleuropa.

Det är spännande att fundera på vad detta kan leda till i framtiden. Kommer vår skog i Sverige att få större betydelse och kommer intresset från andra länder att köpa skog här att öka?

Dessa frågor tillsammans med det ökande antalet ägarskiften kan bli intressant. Visserligen har vi i dag Jordförvärvslagen som ser till att hålla strukturen på ägandet intakt, men den är också under utredning. Det är ett typiskt ämne som jag kommer att fortsätta att bevaka för att som skogsägare kunna vara förberedd på eventuella ändringar.

Det är ju som skogsägare svårt att ha ett kortsiktigt perspektiv på sitt ägande och på skogsbruket. Det kommer även i framtiden vara samma trädslag som skördas precis som vi gör idag.

Samtidigt tror jag att det är många med mig som funderar på framtiden och vad som kan bli en bra affär då. Kommer det fortfarande vara virke som vi säljer eller kommer skogsbad vara en produkt som vi tjänar pengar på?

Skämt åsido så tror jag att vi som skogsägare ska fortsätta vara aktiva i debatten, fortsätta påverka politiker och fortsätta att visa allmänheten vad vi gör. Det kommer vi alla att tjäna på i slutänden.

Marit Bohlin, blivande skogsägare, LRF Ungdomen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen