Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 2 december 2018

Hur ska vi stoppa bränderna?

Är vi beredda att vänja oss vid att skogsbränder är en del av vår nya vardag, undrar Land Skogsbruks krönikör Anna Stjernström.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Anna Stjernström
Anna Stjernström FOTO: Marie Birkl

Skogsbränderna har härjat den amerikanska delstaten Kalifornien – igen. ”The Campfire” har utplånat en hel stad, skördat stora offer och satt en kvarts miljon människor på flykt. Det är det nya onormala, menade guvernören Jerry Brown i en intervju för en tid sedan, och gav budskap om att det här onormala läget kommer att fortsätta; det är bara att vänja sig. Men är människorna i Kalifornien beredda att göra det? Är vi, här på andra sidan jordklotet beredda därtill, med sommarens bränder i färskt minne?

Det må så vara att den tändande gnistan allt som oftast går att härleda till den mänskliga faktorn, men de flesta bedömare är ändå eniga; klimatförändringarna bidrar till Kaliforniens, ur brandsynpunkt, allt sämre läge. Bränder härjar lokalt. Det bakomliggande problemet däremot, är globalt. Och det är svårt att vänja sig vid det nya onormala, var än i världen det brinner.

Några klimathotsresonemang köper förstås inte USAs nuvarande president Donald Trump som i sann ”trumpistisk” anda skyller hämningslöst på någon annan för alla tänkbara problem hans egen administration tillsammans med andra har ansvar att försöka lösa. Om någon frågar mig är den sortens politiska världsledarskap ytterligare ett nytt onormalt, ytterst svårt att vänja sig vid.

Den här gången är det skogsförvaltningen i Kalifornien som är föremål för föraktet och som beskylls för att inte ha fullgjort sitt jobb. Så vem gör då ett bra jobb med att brandförebygga i skogen, enligt Trump? Jo, han pekar ut skogsnationen Finland, vilket inte hade behövt vara helt fel om han fokuserat på saker som bra övervakningssystem och ett väl förgrenat vägnät för åtkomst till markerna.

Men sedan Trumps faktiska ”hittepå”-påstående kablades ut i media, om att Finland skulle ”kratta och städa” på marken bland träden som om vore det på hustomten, har det hela med all rätt blivit föremål för diverse komiska bildtolkningar och travesteringar. Trumpadministrationens valslogan ”Make America Great Again” har till exempel omformulerats till ”Rake America Great Again” (kratta Amerika stort igen). Skämten är fyndiga, men humorn svartare än sot.

Här har vintern knappt hunnit börja, men det är ändå hög tid att fundera över brandberedskapen inför kommande sommar. Den särskilda utredning som initierades i höstas med uppdrag att analysera erfarenheterna från förra sommarens släckningsinsatser ska presenteras i slutet av januari. Låt oss hoppas att den blir ett konstruktivt bidrag.

Anna Stjernström

skogsägare, historiker

Relaterade artiklar

Till toppen