Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 10 februari 2018

Hur mycket får man sätta in på skogskonto?

FRÅGA: Jag äger en skogsfastighet och har gjort en stor slutavverkning under 2017. Jag hade inga stora kostnader under året så jag tänker sätta in på skogskonto för att spara pengar till framtida utgifter i skogen. Men hur mycket får jag sätta in på ett skogskonto egentligen, är det hela mitt överskott?

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Vibeke Alstad, LRF Konsult.
Vibeke Alstad, LRF Konsult. FOTO: Ann Lindén

EXPERTEN SVARAR: Insättning på skogskonto får göras av den som haft en skogsinkomst under inkomståret. Den maximala insättningen styrs av två olika faktorer, dels hur stor skogsinkomsten var och dels näringsverksamhetens netto det aktuella året.

Den första begränsningen innebär att man maximalt får sätta in 60 procent av den summa man sålt avverkningsrätter för respektive 40 procent av den summa man erhållit för leveransvirke. Att leveransvirke har en lägre procentsats beror på att det i betalningen för leveransvirke ingår ersättning för eget arbete, och skogskontot tar sikte på den avverkade skogen.

Den andra begränsningen innebär att en skogskontoinsättning aldrig får leda till underskott, däremot går det bra med ett nollresultat. Detta innebär att om man har ett stort sparat underskott sedan tidigare eller stora kostnader under samma år som avverkningen gjordes kan man kanske inte sätta in på skogskonto alls, trots att man har fått skogsinkomst.

Minsta tillåtna insättning på ett skogskonto är 5000 kr och pengarna måste stå på kontot i minst fyra månader.

Vid stora skador i skogen kan man under vissa förutsättningar få sätta in en större andel av inkomsten än vad som anges ovan; antingen via ett skogskonto med förhöjd insättning eller ett skogsskadekonto. Då gäller andra procentsatser och ett skogsskadekonto får man även behålla 20 år istället för 10 år som gäller för ett vanligt skogskonto.

Vibeke Alstad,

LRF Konsult

LÄS MER: ”Vad innebär Förnyelselagen?”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen