Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 14 april 2018

”Goda grannar och nätverk är guld värda”

Det handlar inte om att den starkaste ska klara sig, det handlar om att alla ska klara sig. Det skriver Leif Öster i veckans krönika, där han uppskattar goda grannar.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Leif Öster, krönikör i Land Skogsbruk.
Leif Öster, krönikör i Land Skogsbruk. FOTO: Privat

Den som värderar skogsfastigheter, bör lära sig vad icke monetära nyttor är. Det är värden som köparen ser, men inte kan värderas i kronor. Som det här med att få och ha bra grannar.

Bra grannar får man genom att vara en bra granne själv. Man ska ha respekt för varandra och inse att vi alla är olika. Och alla, även jag, har fel och brister. Grunden är dialog. I stället för att snacka strunt om varandra kan ett samtal på en kvart lösa en hel del. Och att själv ge tillbaka den hjälp du fått, med en hjälpande hand där det behövs.

Min familj lever i en levande bygd med en fin bygdegård som nav. Här ingår vi i olika nätverk, där vi köper tjänster av varandra. Själv äger jag inga maskiner utan anlitar grannar. Jag ordnar istället med mat och boende. Andra sandar, gräver och mycket annat. Här finns alltid en hjälpande hand.

När vi byggde vår turistanläggning mitt i skogen, ställde min närmaste granne upp långt mer än jag vågade be om. Han ställde alla de där kloka frågorna och han skissade själv på lösningarna. Utan honom hade vår anläggning varit betydligt sämre.

– Jag föredrar att leva i levande livet och inte på nätet, säger han och kommer själv förbi, istället för att skicka ett mejl.

I våra byar hade vi problem med över hundra historiska samfälligheter. Men vi skogsägare gick ihop och samtliga samfälligheter togs bort. All mark fördes till närmaste stamfastighet, som fick betala sin del av förrättningen efter hur mycket mark de fick. Alla vann på detta.

Det finns ett talesätt ”att kloka skogsägare undviker vägfrågor, jakt och kräftor”. Det kanske är ett bra råd, men bättre är lokal samverkan. Inom juridiken finns det något som kallas ”konkludent handlande” och det är ett gällande avtal utan att ett formellt avtal träffats mellan parterna, men där dessa agerar som om ett avtal existerar. Och det är lite så det fungerar på landsbygden. Här är alla beroende av varandra.

Nyligen besökte jag den lilla orten Norwich i Vermont, USA. Det som gjort den platsen känd är att byn fostrat elva OS-deltagare, som kommit hem med tre medaljer, varav en i guld. Grannarna har skapat en miljö där ett barns framgång firas som en seger för alla. Föräldrarna arbetar med alla byns barn.

Ambitionen är att i Norwich handlar det inte om att den starkaste ska klara sig, det handlar om att alla ska klara sig. Denna inställning finns även här hemma på landsbygden. Bra grannar är guld värda.LÄS MER: ”Märkligt att bara en tredjedel har en grön plan””Äganderätten kan aldrig vara absolut”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen