Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 26 november 2017

Genvägar finns om man vill påverka

Det finns snabbar vägar till påverkan än via valurnan vart fjärde år, skriver Ida Oderståhl i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Rolf Segerstedt

I dag röstar alla myndiga medborgare vart fjärde år fram ett antal personer som vi hyser förtroende för. Deras uppgift blir sedan att dra upp riktlinjerna för hur landet ska styras. De politiker som vi röstar fram ger bland annat myndigheterna nya direktiv om hur de ska jobba, och de fördelar landets pengar.

Chefer och tjänstemän ute på myndigheterna får alltså sina arbetsinstruktioner från folkvalda politiker, det är med andra ord vi medborgare som bestämmer hur myndigheterna ska jobba.

Vill man förändra något i samhället kan man göra det genom att rösta på den politiker som brinner för just ens egna hjärtefrågor. Detta kan kännas lite som att skjuta från höften men det är det alternativ som varje röstberättigad medborgare enkelt kan ta till. Ett annat alternativ är att engagera sig i en förening.

Tillsammans blir man starkare och hittar man en förening som man känner att man delar värderingar och åsikter med kan man genom sitt medlemskap bidra till att föreningen lyckas påverka politiska beslut. Ett annat sätt att förändra samhället är att själv göra sig valbar som politiker och hoppas på många röster.

Detta är de mest självklara metoderna att ta till om man vill förändra samhället. Men precis som med allt annat finns det genvägar. Att själv bli den tjänsteman som genomför arbetet som politikerna beordrat en att utföra kan ge mycket goda möjligheter att påverka.

I dag ska miljömålen och produktionsmålen vara jämbördiga inom Svenskt skogsbruk, men det är fullt möjligt att en person som på fritiden engagerar sig i ”Skydda skogen” under arbetstid sitter och godkänner avverkningsanmälningar. Det är även fullt möjligt att engagera sig i ”Tomma burar” om kvällarna och om dagarna göra djurskyddsinspektioner ute hos landets lantbrukare.

Det är lätt att förstå att om man verkligen vill skapa förändring finns det snabbare vägar att gå än den via valurnorna vart fjärde år.

Ida Oderstål

Skogsägare, skogsentreprenör

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen