Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 21 september 2019

Fyll på förråden – det är skördetid i skogen

Älgkött, svamp och lingon – alla dessa produkter från skogen hänger tätt samman med skogsbruket, skriver Marit Bohlin i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Marit Bohlin.
Marit Bohlin.

En gång om året tillbringar jag en hel vecka sittandes i skogen. Älgjakten har allt mer blivit en viktig ventil för att stressa ned och njuta av naturen. Tänkte på det under gårdagen då regnet aldrig ville sluta hälla ned från skyn. Skämt åsido, det är en viktig tid för reflektion och om vädret tillåter, en chans att få otroliga naturupplevelser.

Bonusen hamnar efter någon vecka i baljor och packas varsamt in i frysen för att tillfredsställa det kommande årets behov. Till det plockas det svamp, mycket trattkantareller och även några gula om vi hittar dem. Sen ska det plockas lingon, mycket lingon till all sylt som ska räcka ett helt år. Lite blåbär och även hallon är ett måste i frysen.

Alla dessa produkter från skogen hänger tätt samman med skogsbruket. Hallonen kommer upp på hyggen och växer där under några år tills skogen återigen tagit över. Lingonen växer också gärna där tallar en gång stått och där ny skog är på väg upp. Älgen som har sin vinterföda på bland annat tall är och har varit starkt förknippad med skogsbruket. Ja, det är den förvisso fortfarande i hög grad.

För oss som lever ett sådant här liv är skogsbruk något naturligt. Skogen är aldrig i ett statiskt tillstånd, utan alltid i ständig förändring. Det sista är något som många i dagens samhälle har svårt att förstå. Jag märker tydligt att acceptansen för skogsbruk minskar ju närmare mer tätbefolkade områden man kommer.

Där jag är uppvuxen är skogsbruk något helt naturligt och timmerbilarna passerar dagligen med skörd från skogarna. Det är en utmaning i sig att kunna uttrycka sig så att andra människor kan få en bättre förståelse. En pedagogisk nöt att kunna knäcka då ens motpart kanske har en uppfattning som är väldigt långt ifrån ens egen, och också kunskaper om skogsbruk som kan vara betydligt lägre.

Ibland börjar även jag tro att rubrikerna är sanna. Då måste jag påminna mig själv om att skogen inte har ett statiskt tillstånd. Titta bara på de träd som jag själv har planterat. Skogen är en fantastisk resurs och just nu ger den också rikligt med skörd.

Jag ser att trattkantarellerna gärna kommer upp i gamla basvägar eller gömmer sig under riset från en gallring. Älgarna som gärna kommer nära skogsmaskinen när den gallrar för att ta del av maten på marken. För att inte tala om hjortronen som jag plockade i förra vinterns skidspår tidigare i somras. Skördetiden är här så passa på att njut av den och fyll förråden.

Marit Bohlin

blivande skogsägare, LRF Ungdomen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen