Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 6 april 2018

Framtiden ser ljus ut med återvunnen skog

I framtiden kommer vi att kunna göra ännu mer av biprodukter från skogen. Goda nyheter för samhällsekonomin i stort och klimatet, och finfina nyheter för alla skogsägare, skriver Ida Oderstål i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Ida Oderstål.
Ida Oderstål. FOTO: Rolf Segerstedt

Vi har all anledning att se ljust på framtiden. Nyligen fick jag veta att man numera kan bygga vägar av återvunnen plast, sådan plast som man exempelvis fiskat upp ur haven fungerar förträffligt. Vägarna som hitintills byggts av återanvänd plast har visat sig vara väldigt slittåliga, och de överträffar asfalten på alla tänkbara sätt.

Det här är otroligt goda nyheter. Många av de miljöproblem som vi ställt till med kan vi idag avhjälpa och det utan att ens behöva göra avkall på bekvämlighet och prestanda. Forskning, ny teknik och innovationer gör att vi kan förbättra vår levnadsstandard utan att förstöra miljön.

Nanocellulosa är en annan ny produkt som ger oss anledning att längta till framtiden. Nanocellulosan är ett material som görs av trä, men till skillnad från papper och kartong är den starkare än kevlar, leder ström och är superlätt. Många produkter som tidigare gjorts av metall kommer kunna ersättas av nanocellulosa. Detta är riktigt goda nyheter då vi alla vet att cellulosa är förnyelsebar och dessutom binder koldioxid, men det absolut bästa med nanocellulosan är att den kan göras av biprodukter från skogen, alltså grenar och toppar (grot).

Det var många år sedan vi slutade ta rätt på groten, det lönar sig nämligen inte för oss som verkar lite “avsides”. Trots att vi körde fram groten till vägen där den flisades upp på plats inför vidare transporter blev det ändå inte lönsamt på grund av fraktkostnaderna.

Vi som kanske har Sveriges kvistrikaste granar trampar alltså bara ner den här prima råvaran i marken. Men i framtiden kommer vi kunna tillverka bildelar av sådant som vi idag “slänger”. Det här är inte bara goda nyheter för samhällsekonomin i stort och klimatet, detta är finfina nyheter även för alla skogsägare.

Nettot på skogskontot kommer öka och värdet på fastigheten likaså. I stället för att fasa inför framtiden kan vi se fram emot den med vissheten om att vi har näst intill outgrundliga möjligheter. Den här inställningen hoppas jag att de allra flesta politiker och beslutsfattare också har, det är nämligen de som ger oss de slutgiltiga förutsättningarna att lyckas.

Ida Oderstål, skogsägare och skogsentreprenör

red@landskogsbruk.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen