Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 16 juli 2017

FRÅGA EXPERTEN: Kan man kvitta underskott mot lön?

Jag har fått erbjudande om att ta över mina föräldrars skogsfastighet. Det finns inte så mycket skog att avverka i början så jag räknar med att min näringsverksamhet kommer att gå med underskott de första åren. Jag har hört att man ibland kan få kvitta underskott mot sin vanliga inkomst vilket vore intressant för mig eftersom jag har hyfsad lön. Kommer jag att kunna kvitta underskott från skogsfastigheten mot min lön?

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Vibeke Alstad, LRF Konsult.
Vibeke Alstad, LRF Konsult. FOTO: Ann Lindén

Svar: Det beror på förutsättningarna. Det finns möjlighet att dra av underskott av aktiv nystartad näringsverksamhet de fem första verksamhetsåren. Avdraget sker som ett allmänt avdrag mot inkomst av tjänst eller annan näringsverksamhet och får vara maximalt 100 000 kronor per år. Men det krävs alltså att verksamheten är både aktiv och nystartad!

Vad som är aktiv näringsverksamhet skrev jag om i denna spalt i våras. Att verksamheten är nystartad innebär att du inte får ha bedrivit liknande näringsverksamhet under de fem föregående åren. Du får heller inte ha övertagit näringsverksamheten från en närstående, vilket är fallet om du övertagit fastigheten via en gåva från dina föräldrar. Har du däremot köpt fastigheten av dina föräldrar räknas verksamheten som nystartad.

Vibeke Alstad,

LRF Konsult

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen