Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 15 september 2021

Förstår alla vårt budskap om skogens gröna guld?

Trots idogt arbete når vi inte ute med budskapet om vårt skogsbruk. Vi måste fundera på hur vi kan bli bättre, konstaterar Torgny Persson, innovations- och forskningsdirektör på Skogsindustrierna.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Jag, liksom många andra, valde i somras att ta ännu en svemester. Förutom att upptäcka nya fantastiska platser, kunde jag inte undvika att slås av hur mycket skog vi har i vårt land. Allteftersom träd efter träd susade förbi utanför rutan under resans gång kunde jag inte låta bli att tänka: förstår verkligen alla hur mycket skog vi har? Och inte minst, vilken potential den besitter?

För mig är svaret solklart. Våra skogar är vårt gröna guld.

Få material kan användas och omvandlas till så mycket som trä kan. Av trä kan vi idag bygga allt från vindkraftverk till 20-våningshus, som fortsätter att binda kol under lång tid. Vi kan framställa förnybara och återvinningsbara material, förpackningar och textilier som kan ersätta fossila produkter. Vi kan ta fram gröna drivmedel, och forskningen arbetar med supertunna material från skogsråvara som är flera hundra gånger starkare än stål. För att inte tala om skogens klimatnytta – för ju mer vi brukar skogen desto större klimatnytta ger den. Skogen är också viktig för Sveriges konkurrenskraft. Svensk skogsindustri bidrar årligen med cirka 145 miljarder kronor i exportvärde per år och sysselsätter 115 000 personer i hela landet.

Under det gångna året har debatten om skogen gått het. Olika argument har lyfts fram om hur skogen bäst ska användas – eller inte användas. Jag kan konstatera att trots idogt arbete för att nå ut med budskapet om vårt skogsbruk och alla spännande möjligheter som forskningen skapar och som vi nu ser blir verklighet på flera håll, har budskapet inte helt nått fram.

Varför? Jo, för att det är komplexa frågor. Att beskriva vårt skogsbruk och hur vi framställer material och produkter är komplext. Inte minst att förklara hur skogens gröna kolcykel fungerar och hur skogens produkter kommer in i den.

Så nej, jag tror inte alla förstår vilka otroliga möjligheter skogen erbjuder. Men det är allas vårt ansvar att fortsätta berätta, förmedla och förklara dessa möjligheter som både finns här och nu och som forskningen kan bidra med framåt – såväl i Sverige som i EU. Och vi måste göra det ännu bättre. Jag tror att vi, liksom de som känslomässigt argumenterar för att låta våra skogar stå orörda, måste fundera på hur vi kan bli bättre på att konkretisera och nå mottagarens känslor. För om vi ska nå ett fossilfritt samhälle måste vi, forskningen och skogen göra skillnad på riktigt.

Torgny Persson, innovations- och forskningsdirektör. Skogsindustrierna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen