Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 12 mars 2018

Får jag göra avdrag för granplantorna?

Jag har under 2017 tecknat ett avtal om försäljning av en avverkningsrätt. Enligt avtalet skall betalning erläggas med 300 000 kr i december 2017 och resten av betalningen skall erläggas i januari 2018. Avverkningen utfördes under oktober 2017. På det avverkade området, cirka 2 hektar, kommer det under våren 2018 att planteras cirka 6 000 granplantor till en uppskattad kostnad om cirka 30 000 kr. Jag har inte tillämpat reglerna om förenklat årsbokslut. Kan jag få avdrag inkomståret 2017 för den beräknade kostnaden för granplantorna?

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Vibeke Alstad, LRF Konsult
Vibeke Alstad, LRF Konsult

Avsättning till framtida återväxtåtgärder kan göras under vissa förutsättningar:

Det första är att man bokför och gör sitt bokslut enligt de allmänna reglerna, detta innebär att det stora flertalet skogsägare, som tillämpar reglerna om förenklat årsbokslut, inte får göra avsättning till framtida återväxtåtgärder.

Det andra är att det inte finns ett avtal om betalningsplan där inkomsten kommer från samma område.

Så i ditt fall klarar du det första villkoret men inte det andra. För du får ju utbetalningar under flera år från det aktuella avtalet och då har du det som kallas en betalningsplan.

Vibeke Alstad, LRF Konsult

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen