Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 13 december 2021

EU litar inte på att Sverige begriper skogsbruk

EU vill helst inte att vi ska bruka skogen alls, trots allt skogsbruket inneburit för vårt land, konstaterar Jenny Karlsson, ordförande för LRF Norrbotten.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Jenny Karlsson, ordförande, LRF NorrbottenJenny Karlsson ordförande LRF Norrbotten
Jenny Karlsson, ordförande, LRF NorrbottenJenny Karlsson ordförande LRF Norrbotten FOTO: Jenny Gotthold

Kylan och snön har kommit till Norrbotten, vare sig vi ville det eller ej. Visst är det vackert i min vita vintervärld. Den klarblå himlen tonar över i sprakande obeskrivbart vackra nyanser av orange när solen är uppe och vänder under våra allt kortare dagar. Lika överväldigande är norrskenen som fladdrar fram över den mörka stjärnhimlen.

Det finns ju en viktig förutsättning för att vi alls ska kunna leva här uppe under den tid som vintern håller oss i sitt kalla grepp, och det är att vi en gång i tiden lyckades tämja elden och kunde värma våra bostäder. När temperaturen ligger runt -40 grader, då är skogens resurser en självklarhet, oavsett om det är ved eller pellets i värmepannan eller kaminen, eller om det är fjärrvärmeanläggningen som eldar sågverkens restprodukter. Det räcker ju faktiskt med –10 för att tillvaron ska vara rejält obehaglig utan värme. Ja, rent av farlig – man fryser faktiskt ihjäl även i södra Europa. Vi vet mycket väl hur förödanden det kan bli när en snöstorm lägger omkull skog med långvariga strömavbrott, men kan vi elda så håller vi oss i alla fall varma och kan också njuta av tillagad mat och en lyxig kopp kaffe.

Nu vill EU lägga sig i ländernas skogsbrukande. EU litar inte på att Sverige begriper sig på skogsbruk eller att det sätt vi brukat skogen på under så lång tid är bra och nödvändigt. Nej, EU vill nu helst inte att vi ska bruka alls – eller elda – utan bevara skogen, trots allt skogsbruket inneburit för vårt lands välstånd över tid.

Men trots att vi nu lever i moderna 2000-talet så är vi inte på långa vägar i närheten av hur science fictionfilmerna föreställde sig framtiden på tjock-TVns tid, när jag var liten. Så vi kommer ändå ännu inte ifrån väsentliga detaljer som många idag verkar ta för givet. På samma sätt som maten och drycken i butiken tas för självklar. För att vi ska leva och må väl här på planetens nordliga breddgrader måste vi leva i bostäder som kan hållas varma. Och vi måste ha tillgång till pappersfibern. Tack vare att dessa behov har skapat det effektiva, cirkulära och hållbara skogsbruk vi nu bedriver och hela tiden finslipar för att få bättre produktion, mångfald och klimatnytta, så kan vi använda den fantastiska träråvaran från de trädslag som trivs och naturligt brer ut sig här, trots kylan och mörkret.

Så jag lägger en sista nattklabb på brasan och sover sen gott i värmen. Tack för mig!

Jenny Karlsson, ordförande, LRF Norrbotten

LÄS MER: Varför synar ingen aktivisternas budskap

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen