Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 18 december 2017

Det gäller att ha en räv bakom örat

Att helt plötsligt hoppa från att vara köpare till säljare är inte helt enkelt och fallgroparna kan vara många, här gäller det att ha en räv bakom örat, skriver Ida Oderståhl i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Ida Oderståhl, skogsägare och skogsentreprenör.
Ida Oderståhl, skogsägare och skogsentreprenör. FOTO: Rolf Segerstedt

När man gör de flesta lite större affärerna i livet så som husköp, bilköp, tar banklån, renoverar badrumment eller åker på semester är man alltid köparen, man vill ha något och man vill helst betala så lite som möjligt. När man däremot ska göra en gallring eller en slutavverkning blir man helt plötsligt säljaren och rollerna är ombytta.

Nu har man för kanske första gången i sitt liv en vara som man vill bli av med och man vill att köparen ska betala så mycket som möjligt för den. Att helt plötsligt hoppa från att vara köpare till säljare är inte helt enkelt och fallgroparna kan vara många, här gäller det att ha en räv bakom örat. Helt oberoende rådgivare för skogsägare är svåra att få tag på, man måste för det mesta göra en hel del research själv.

Många potentiella köpare på virkesmarknaden driver egna sågverk och industrier och har egna inköpsavdelningar som gärna lämnar pris på ditt virke. Det handlar oftast om avverkningsuppdrag eller köp av rotposter. För det mesta ombesörjer köparen att avverka och transportera virket, kostnaderna för detta dras av på priset.

Det finns även skogsägarföreningar som man kan bli medlem i, då blir man delägare i föreningens verksamhet. Som medlem säljer man sitt virke till föreningen som förädlar råvaran i egna industrier eller säljer den vidare.

Virkesförmedlare kan också vara intresserade av att göra affärer med dig som skogsägare. De försöker leta det bästa tänkbara priset åt dig och sedan förmedlar de affären.

Som markägare kan du även lägga ut din skog eller ditt virke på auktion och låta samtliga köpare lägga bud på din produkt. Här kan du välja om du vill att de ska lägga bud på din stående skog exklusive avverkningskostnad eller på en färdig timmervälta vid vägen.

Detta är faktiskt inte så avancerat som man kan tro då det finns lättnavigerade auktionssidor på nätet. Både skogsbolagen och föreningarna kan givetvis även de göra leveransvirkesaffärer men det vanligaste är att man får hjälp med både rådgivning, avverkning och transport.

Hur ska man då veta vad som ger bäst klirr i kassan? Ja, precis som vid alla affärer, vare sig du är säljare eller köpare så lönar det sig att jämföra, fråga och ifrågasätta. Den ene kan ha lämnat pris exklusive transport och den andre kan ha lämnat ett ungefärligt pris på vad du kommer ha kvar efter det att du markberett och planterat, så spannet kan vara oändligt stort än om du tror att du begärt att få pris på samma sak.

Det är här du kan behöva den där räven, och var inte rädd att ifrågasätta, det är din skog och din affär.

Ida Oderståhl

Skogsägare och skogsentreprenör

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen