Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 13 juni 2017

"Dags att ta tag i frågan om ersättningsmark"

Det finns en fråga i skogsdebatten där de flesta parter är överens. Det är behovet av statlig ersättningsmark till skogsägare som förlorar mark till skogsreservat. De skriver Leif Öster, krönikör.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Min familj arbetar med en kombination av turism och skogsbruk. Våra svenska gäster vill ha besöksvänliga, brukade blandskogar, som är lätta att gå i. Internationella gäster däremot, har aldrig stött på allemansrätt och frågar efter skyddad natur. Tyvärr kommer vi skogsägare ofta i kläm när det ska bildas reservat. Statliga pengar saknas och skogsägaren som planerat en inkomst blir med rätta upprörd.

Jag vill därför tipsa finansminister Magdalena Andersson om att det finns åtminstone en fråga i skogsdebatten, där de flesta parter är överens. Det är behovet av statlig ersättningsmark till skogsägare, som förlorar mark till skogsreservat. Ett för samhället billigt och effektivt sätt att jobba.

På LRFs riksstämma härförleden, bifölls en motion om att LRF ska verka för att staten bildar ett nytt bolag med ersättningsmark. Staten har gjort detta förut med stor framgång. Den gången var det enbart Sveaskogs marker som användes, och marken gavs främst till skogsbolagen. LRF vill nu att metoden ska prioritera privata skogsägare och att all statlig mark ska användas.

Vad jag förstår finns därmed samsyn i denna fråga mellan LRF, Naturskyddsföreningen, Naturvårdsverk, Miljöpartiet och stora skogsbolag med Bergvik i spetsen. Vad väntar staten på?

Med tanke på den låga avkastningen från statens olika skogsbolag, är det en lysande affär för staten att erbjuda skogsägaren statlig mark i stället för pengar.

Statens förstahandsval vid skydd av skog bör vara att åtgärden ska bygga på frivillighet. Många skogsägare är i botten positiva till att skydda natur. Men det finns en gnagande oro för att staten inte håller sin del av avtalet, när det gäller att snabbat betala ut pengarna eller skaffa fram ersättningsmark. Detta är djup upprörande för en rättsstat som Sverige.

Huvudskälet till avverkning, är att man behöver pengarna av något skäl. Och statens erbjudande vid reservatsbildande är många gånger attraktivt – på pappret – eftersom principen är att skogsägaren ska få 25 procent mer betalat än marknadsvärdet eller 25 procent mer mark än hen har avstått ifrån.

Jag träffade häromveckan en skogsägare som berättade att länsstyrelsen erbjudit honom 540 kronor/m3sk vid bildandet av ett litet reservat, medan han vid avverkning av samma skog skulle ha fått 320 kronor m3fub minus skogsvård.

Problemet var att staten inte hade pengar eller ersättningsmark. Nu måste Magdalena Andersson ta tag i detta.

Leif Öster

Skogsägare och turismföretagare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen