Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 10 augusti 2019

Bevara oss från en skoglig fastighetsskatt

Vi skogsägare lär betala in 2-3 miljarder i moms. Kanske kan de pengarna i stället användas för att skapa positiva incitament för skogsbrukare som gör bra saker, skriver Leif Öster.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: David Larsson

På regeringskansliet viskas det nu om behovet av en stor skattereform. Om den blir av, så bevara oss då från en skoglig fastighetsskatt. En sådan skatt är förödande för landsbygden. Ända sedan danskarna erövrade Älvsborgs fästning år 1563 har den svenska staten tyvärr gillat att beskatta jordbruksfastigheter. Den gången handlade det om att köpa tillbaka fästningen och betala krigsskadestånd. Alla landets jordbruk listades och beskattades med 10 procent av värdet. Urkunderna finns kvar till glädje idag för släktforskare. Nu hjälpte inte detta för danskarna återtog fästningen 1613 och nya pengar fick betalas.

När jag själv blev skogsägare i slutet av 1980-talet fanns det en skogsvårdsavgift på 0,8 procent av taxeringsvärdet. Det var en skatt. Kanske låter det rimligt, men med 100 års omloppstid blir det sammantaget 80 procent av taxeringsvärdet. I mitt eget fall 200 000 kr x 100 år = 20 miljoner i skatter! En helt orimlig skatt med andra ord.

Det var två ekonomer, Sören Wibe och Lars Hultkrantz som till slut år 1989, kunde visa det felaktiga med denna skatt. 1994 var det dags igen. Då skulle skogen särbeskattas med 0,5 procent för att betala delar av Sveriges EU-avgift. Förslaget drogs tillbaka efter massiva protester. Wibe och Hultkrantz skrev för övrigt en av de mera intressanta och visionära skrifter som skrivits om ”Frihet under ansvar”. Den heter ”Skogspolitik för ett nytt sekel” (ESO 1991:31). Deras slutsats är att staten bara ska reglera den del av skogsbrukandet som allmänheten har ett intresse i. Nämligen naturvården. Allt annat ska vara fritt för oss skogsägare. Bättre kan det inte sägas.

I dag vinstbeskattas skogsbruket. Det är rimligt. För egen del brukar jag lyfta fram förslaget att aktiva företagare på landsbygden bör få de första 100 000 kronorna skattefritt som grundavdrag. Staten kommer ändå få in sina pengar i form av moms på allt som kommer att handlas för de där 100 000 kronorna.

Apropå skatter lär vi skogsägare betala in 2-3 miljarder i moms. Kanske kan de pengarna i stället användas för att skapa positiva incitament för skogsbrukare som gör bra saker. Det är något många vill se. Men få konkretiserar vad det innebär. Incitament brukar betyda en ekonomisk fördel för att man gör något. Barnbidrag är ett incitament för att skaffa barn. Lön är ett incitament för att vara anställd. Här måste samtalet fortsätta om hur skogsägarna kan belönas.

Leif Öster

Skogsägare och turismföretagare

Relaterade artiklar

Till toppen