Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 15 december 2018

Avverkning borde alltid göras på vintern

Egentligen borde i stort sett alla avverkningar ske under vintern och alla skogsmaskinförare borde jobba inom lantbruket på sommaren, skriver Ida Oderståhl i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Ida Oderståhl
Ida Oderståhl FOTO: Rolf Segerstedt

Allt sedan vi skaffade skogsmaskiner har vi haft året-runt-kontrakt med uppdragsgivarna. Dessa kontrakt, som de allra flesta skogsentreprenörer har, garanterar sysselsättning minst 47 veckor om året, och de flesta kontrakt skrivs på tre år. Skulle någon sorts kris uppstå till följd av extremt väder, eller förändringar hos skogsbolaget är man ändå garanterad ersättning, även om man inte kan/får köra under vissa perioder.

Det här är en enorm trygghet, man vågar anställa, låna pengar till nya maskiner och kan planera framtiden. Men tryggheten kan också kännas lite hämmande. När man skriver på ett kontrakt som garanterar sysselsättning under en viss period gäller det åtagandet naturligtvis åt båda håll. Det här har lett fram till att vi fattat ett både skrämmande och befriande beslut. Vi har sagt upp oss.

Vår förhoppning är att kunna fortsätta arbeta i skogen under vintern men ägna oss åt jordbruket under vår, sommar och höst. Det här vore egentligen det mest logiska upplägget för hela jord- och skogsnäringen.

Under vintern är bärigheten i skogen bättre, slitaget på framför allt skotaren blir mindre, det är möjligt att forsla ut virket från skogen via vintervägar och risken för blånad och insektsangrepp är minimal.

Samtidigt går jordbruket på lågvarv, djuren står installade och det värsta som kan hända är att vattnet fryser eller att taket måste skottas. Under sommaren däremot finns det liksom ingen gräns för hur mycket arbete det är på ett jordbruk. Det ska gödslas, harvas, sås stängslas, skörden ska bärgas, djur ska flyttas till nya beten, kalvar, lamm och kultingar ska förlösas. Ladugården ska storstädas, allt ska målas och repareras.

I skogen däremot kan det vara lite trixigt under sommaren. Regnar det ökar risken för körskador, regnar det inte ökar brandrisken. Stenar och stubbar som om vintern ligger skyddade under snötäcket förvandlas till farthinder om sommaren.

Så egentligen borde i stort sett alla avverkningar ske under vintern och alla skogsmaskinförare borde jobba inom lantbruket på sommaren, då är behovet av arbetskraft enormt. Det är bara den här lilla detaljen som vi valt att kalla “industrin” som ställer till det. Någon ska ju jobba på pappersbruken och sågverken, och de är kanske inte så sugna på en säsongsanställning.

Våra kära konsumenter lär inte heller jubla om toapappret tar slut i september. Nä, vi har nog blivit lite för moderna, eller ska vi säga bekväma för att göra det som är mest logiskt.

Ida Oderståhl, skogsägare, skogsentreprenör

red@landskogsbruk.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen