Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 31 maj 2021

Arg på låga virkespriser – skapa din egen affärsidé

Under våren har vi sett ett prisrally på byggvirke nästan utan motstycke. Det pratas om 30-50 procents prisuppgång för grossisterna. En del tar ut hela beloppet av slutkunderna eller helt sonika inför ”trallransonering” för att inte stöta sig med sina stamkunder och att slippa köpa in till tidernas högsta priser. Stillastående sågverk i USA, strandad båt i Suez och en rad andra corona-relaterade faktorer nämns vara orsaken, skriver Erik Hjärtfors.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Erik Hjärtfors, skogsägare och småskalig träförädlare.
Erik Hjärtfors, skogsägare och småskalig träförädlare. FOTO: Marie Henningsson och Ulf Aronsson

Även på massasidan är avsättningen riktigt god. Wellpapp används flitigare än någonsin när vi vill få allt hemskickat till dörren, utökade eller nya fabriker för bränsle, kläder eller andra kemiprodukter växer och startas hela tiden. Men, rundvirkespriserna hänger inte med. inte den här gången heller.

Att du som skogsägare inte får betalt i relation till vad slutkunden vill betala är inget konstigt – för det är inte din affärside. Det konstiga i hela detta resonemang hade varit om man såg det som en skogsägarrättighet att få tillräckligt betalt bara för att jag äger skog i Sverige. Den raka, parallella korrelationen mellan skogsägarpris och konsumentpris har aldrig funnits och kommer aldrig finnas, om inte du själv tar dig in i produktionskedjan på något vis.

Jag bråkade också om höjda virkespriser i början av 2000-talet, men insåg ganska snabbt att hur mycket jag än skriker så kommer jag aldrig att äga frågan om vad någon annan gör i sin fabrik. Jag säljer ändå cirka 20 kubikmeter massaved varje år, mest för att dra mitt strå till stacken. Det funkar att vara både entreprenör och ”skogsmedborgare” på samma gång.

Det är bra tider för nya affärsidéer nu. Det verkar gälla över hela mångbruksbranschen så när som på turismens grupperbjudanden. Att ha möjlighet att ställa undan en mindre virkesförädling efter en bra intäktsperiod, för att istället ta hand om en svällande ”glampingström” skulle göra den svenska skogsbygden så otroligt gott. Inte minst för att släppa bitterheten över dåliga virkespriser och istället glädjas över den egna kreativiteten och intjäningsförmågan. Alla behöver support i början. Det kan handla om marknadsföring, digitalisering eller produktutveckling. Ta den hjälpen! De regionala skogsprogrammen vill gärna bistå dina affärsidéer genom sina nätverk. Är ni några stycken som vill skala upp något gemensamt, ring till Companion. Det är ett kul sätt att umgås och utvecklande att driva verksamhet ihop med andra.

Erik Hjärtfors, skogsägare och småskalig träförädlare

LÄS MER: Ge budskapet om betald naturvård vingarLÄS MER: Det behövs en mittlinje för småskaligt skogsbruk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen