Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 10 november 2018

”Allt som görs av olja kan göras av trä”

Det är spännande att tänka på hur strävandet efter en förnyelsebar utveckling kan påverka framtidens skogar, skriver Anna Stjernström i sin krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Anna Stjernström skriver krönikor i Land Skogsbruk.
Anna Stjernström skriver krönikor i Land Skogsbruk. FOTO: Marie Birkl

Bilder på plastberget i Stilla havet får mig att må illa. Ett plastbitsberg stort som tre gånger Sveriges yta i basen och med surrealistiska 80 000 ton i beräknad vikt flyter runt som ett monstruöst monument över vår samtid.

Just nu i fokus för ett långsiktigt och nydanande uppstädningsprojekt, vilket kan vara en liten tröst, men som inte löser grundproblemet i det stora hela – för mycket plast, för mycket nedskräpning.

Dessvärre är plastberget i Stilla havet, om än det största, inte heller det enda. Jag tittar på bilderna ibland, men inte primärt i syfte av självplågeri, utan snarare med den långsiktiga målsättningen att provocera mig själv att försöka bli bättre på att plastbanta.

Ja, som en nödvändigt hårdför pedagogik för att lyckas inpränta i minnet betydelsen av att inte glömma att ta med egen kasse nästa gång jag handlar i lanthandeln; ekologiska tomater, Krav- och rättvisemärkt kaffe, härproducerad mjölk. Allt i och för sig noggrant emballerat i… Ja, just det, plast. Plasten är överallt i vardagen: i köksredskapen, i tandborstarna, i kylskåpet, frysen och soporna.

Det finns uppskattningar som säger att den årliga konsumtionen av plastprodukter i världen beräknas till 320 ton. En uppriktig självrannsakan ger för handen att det är oerhört mycket plastmaterial som passerar i hushållet också hos en genomsnittlig småbarnsfamilj som vår bara på en dag. Det är förbrukningsartiklarna – nappflaskorna, leksakerna, plast, plast och plast.

Med övertygande majoritet beslöts i EU nyligen att införa ett nytt förbud gentemot de vanligaste engångsartiklarna i plast. Grundidén är bra och intentionen viktig. Men som ofta inom EU-politiken så bakas någonting skarpt in – i det här fallet en åtgärd för minskad plastkonsumtion – tillsammans med massa annat som gör förslaget trubbigt.

Sådana farhågor har vädrats av branschkunniga även kring detta aktuella förslag. Kommer förbudet mot vissa plastartiklar verkligen att främja förnyelsebara produkter framställda av exempelvis skogsråvara såsom det är formulerat?

I takt med att bioekonomi blir ett allt hetare begrepp är det spännande att tänka på att allt som görs av olja kan göras av trä. Kanske är förverkligandet av sådana visioner inte alltför avlägsna. Det gör det givetvis också mycket spännande att tänka på hur strävandet efter en förnyelsebar utveckling kan påverka framtidens skogar och vår användning av dem på ett övergripande och strukturellt plan.

Anna Stjernström,

Skogsägare och historiker

Relaterade artiklar

Till toppen