Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 7 januari 2018

2018 ska även jag njuta av skogen

När julgransbelysningar, julstjärnor och adventsstakar packas ihop för den här gången, då står skogen fortfarande kvar på samhällsagendan. Det skriver Anna Stjernström i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Anna Stjernström.
Anna Stjernström.

Jag medger att jag har skogen i hjärtat, såväl som jag så ofta har olika aspekter av den på hjärnan. Föga överraskande, är det granen som ger mig den julstämning som inga andra materiella ting förmår. Allt det gröna, friska. Doften förstås. Den igenkännande känslan som barndomens tomtar ger där de dinglar på sann hedersplats år efter år.

Men jag är förstås inte ensam om att hysa starka känslor inför julträdet. Det finns många julgransälskare runt om i världen och i vårt skogrika och skogspräglade land. Tre miljoner hushåll i Sverige lär varje år anamma den under 1800-talet invandrade traditionen, att ta in en julgran.

Sannolikt inrymmer många fler av resterande 1,5 miljoner svenska hushåll också någon typ av gran i en eller annan form. Trots att det då kanske rör sig om en i plast så framstår ändå granen i sig vara viktig för att frambringa den rätta julkänslan. Lägg därtill andra material och produkter med skogsanknytning, såsom granris och lingonris sammanbundna i kransar.

Mossa i snart sagt var ljusstake. Skogsmotiv, granar och skogsmulliga tomtar till dekoration på både julklappspapper och julbordsdukar. Det kan lätt konstateras att skogen är allestädes närvarande i julfirandet, minst lika mycket – ja, kanske rentav mer – än Jesusbarnet självt.

Vår gran började barra redan på annandag jul. Förbipasserande har sedan dess behövt hålla ett säkerhetsavstånd på minst en och en halv meter för att undvika det slutgiltiga raset.

Belysningen har börjat glappa. Kulorna trillar av från torra grenar. Men det är verkligen strunt samma. En gran är ändå en gran och en julgran är faktiskt det sista jag är beredd att ge avkall på i fråga om julens många, stundtals något märkliga, traditioner.

Jag är tillfreds med att den måste ut nu. Siktet är ändå med stor nyfikenhet riktat mot det nya år som inletts. Ett år som i likhet med det som gått, med all säkerhet kommer att präglas av skogsfrågor. När julgransbelysningar, julstjärnor och adventsstakar packas ihop för den här gången, då står skogen fortfarande kvar på samhällsagendan.

Det kommer finnas anledning att fortsätta fundera över den känsliga balansgången mellan äganderätt, bestämmanderätt och nyttjanderätt ur ett samhällsperspektiv. Men också över skogsvårdsåtgärder, planering och beslut i den egna skogen och på vilket sätt jag som enskild aktör bäst kan värna höga naturvärden jämsides med bra produktion.

Ett nyårslöfte så gott som något är emellertid att jag inte bara ska analysera skogen och grubbla över den 2018, utan att jag också ska ta alla tänkbara tillfällen att njuta av den: skogen, i all sin granbarrsdoft och grönska.

Gott Nytt Skogsår!

Anna Stjernström

Skogsägare och historiker

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen