Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 31 december 2017

”2018 blir ett hett år i skogspolitiken”

Land Skogsbruks medarbetare presenterar sina farhågor, förhoppningar och önskningar inför det nya året 2018 – här spanar Åsa Nilsson, redaktör för Land Skogsbruk, om en ännu högre temperatur inom skogsbrukspolitiken nästa år.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: artJazz

Om 2017 var ett intensivt år när det gäller skogsbrukspolitiken, så kommer temperaturen 2018 att bli ännu högre.

Det är ett valår som just startat, och från och med nu kommer tonläget skärpas och skiljelinjerna mellan olika sidor i debatten bli tydligare.

Redan under 2017 märktes flera frågor där de två regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte riktigt drog jämt. Den som lyssnat noga på Sven-Erik Bucht (S) och Karolina Skog (MP), landsbygds- respektive miljöminister, lär ha uppfattat olika inställning till exempelvis om huruvida artskyddsförordningen bör utredas.

Det är en inte allt för vild gissning att satsningen i höstbudgeten på att inventera nyckelbiotoper och lägga sex miljoner kronor på hyggesfritt skogsbruk var MP-märkt. Efter valet i september är det mycket möjligt, om inte troligt, att vi kommer att se en annan regering, och eventuellt helt nya politiska samarbeten. Det kan bli en Alliansregering, men också en blocköverskridande variant med till exempel S, L och C. Då blir det nog lite andra tongångar i äganderätts- och naturvårdsfrågor än under nuvarande mandatperiod.

Vad händer med nationella skogsprogrammet? Under senhösten 2017 hördes inte ett knyst från regeringskansliet förutom att ”arbete pågår”. Blir det något överhuvudtaget innan valet? Min gissning är att Bucht vill presentera något, men att det blir ett tamt övergripande förslag som inte får den betydelse som avsågs från början.

På EU-nivå har skogsbruk inte varit någon stor fråga, men 2017 lärde oss att svenskt skogsbruk, LRF och svenska EU-parlamentariker behöver bli mer vakna på vilka EU-beslut som kan påverka skogen. LULUCF är ett exempel, där svenskt skogsbruk ändå till sist kunde andas ut när trialogförhandlingarna avslutades i december och hotet om avverkningstaket var avvärjt. Men hur blir det med talloljan? Vilka andra klimat- och miljöförordningar är på gång? LULUCF blev en framgång, men det var på håret. På EU-nivå tror jag att det kommer att bli något bakslag där Sverige får ge vika för andra starkare länder utan aktivt skogsbruk.

På min önskelista för 2018

Att valåret präglas av saklighet i debatterna och att politiker, debattörer och väljare tar ansvar för att vara pålästa och källkritiska.

Ökad spårbarhet i skogsbruket så att jag kan köpa en tröja märkt ”tillverkad av svensk björk”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen