krönikor 16 maj Det är käpprätt uppåt väggarna Det är käpprätt uppåt väggarna med jämställdheten – för att tala klarspråk, skriver Susanne Öberg.
krönikor 9 maj Ta barnen ut i skogen Döm om min förvåning då jag en dag läste en tråd i sociala medier där en vandrare till sin stora fasa hade stött på en avverkning. ”Hur är detta möjligt? Får man verkligen göra så och ställa till på det viset där vanligt folk ska gå?”
krönikor 2 maj Lovsång till det lånade landskapet Jag skulle tro att även bland oss skogsägare är vi en majoritet som tillbringar mer tid i det lånade landskapet än på vår egen mark, skriver Kerstin Dafnäs.
krönikor 26 april Kasta inte 70 års erfarenhet på tippen Våra mödrar och fäder som verkat i skogen skulle rotera i sina gravar om de hörde argumenten om att låta skogen stå, skriver Mats Blomberg.
krönikor 18 april Skogen bidrar till en mer hållbar framtid Jag tror att råvaran från skogen har en stor potential som ett bidrag till att bryta vårt oljeberoende och samtidigt skapa nya användningsområden, skriver Haidi Andersson.
krönikor 11 april Studenter ser möjligheterna Vi öppna dörrarna för samarbeten med studenter och låta dem ta del av våra framsteg – och det på alla nivåer i branschen. Det skriver Torgny Persson, innovations- och forskningsdirektör, Skogsindustrierna.
krönikor 30 mars Viltskadorna på skogen är inte rimliga Det kan inte vara rimligt att vi avstår stora mängder inhemsk produktion på grund av att vi inte kan hantera våra viltstammar, skriver Paul Christensson, LRF Skogsägarna.
krönikor 29 mars Hur ska virket komma till industrin? Marit Bohlin tror att transporterna av skogsvirket tas för givet och att de behöver framtidssäkras.
krönikor 21 mars Skogsbruk i skuggan av det stora hotet KRÖNIKA: Ser man till problematiken med fossil förbränning i Europa så blev kanske detta eländiga krig ändå en väckarklocka för en rad länder om en inriktning mot en högre grad av självförsörjning, skriver Anders Pettersson, skogsförvaltare, Sorsele.
krönikor 15 mars Det är bra att vi är många och olika Att vi är många, och att vi är olika är det som är charmen med svenskt skogsbruk och det som skapar legitimitet för brukandet av skogen, skriver Susanne Öberg.
krönikor 8 mars Skogen ska användas med kärlek och känsla Skogen måste användas, med kärlek och känsla som bara den enskilda skogsägaren kan ge. Det kommer vi alla att vinna på när vi går där i skog och mark, skriver Helena Löthgren i sin krönika.
krönikor 28 februari Visionerna för skogen måste vara större Att använda skogen borde vara den självklara grunden. Inte att se svenska skogen som en buffertlösning för att man ska kunna fortsätta köra bil på fossila bränslen i Europa, Torgny Persson, Skogsindustrierna.
krönikor 21 februari Det spelar roll att få kvinnor köper skog Att ge kvinnor lika rätt till ekonomiska resurser och möjlighet att äga och kontrollera mark är ett politiskt mål och en del av Agenda 2030. Men de senaste tio åren äger män allt större arealer produktiv skogsmark medan kvinnor äger allt mindre, skriver Kerstin Dafnäs i sin krönika.
krönikor 15 februari Nu tryter tålamodet i skogen Det är dags att inta huvudstaden med kraftfulla budskap från skogsbrukare och skogsbygder Vi finns! Vi kan! Vi behövs! Det skriver Mats Blomberg i veckans krönika.
krönikor 7 februari Familjeskogsägarna måste sprida vad de gör bra Det kanske är dags att vi familjeskogsägare, som äger hälften av Sveriges skogsmark, blir bättre på att berätta vår historia och om den bredd som finns i våra skogar, skriver Haidi Andersson, skogsägare, Växjö.
krönikor 31 januari Låt naturvärdet vara en möjlighet - inte ett hot När nyckelbiotopsinventeringarna inleddes var jag positiv. Tyvärr har de utvecklats till något annat än vad som var avsikten, skriver Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna.
krönikor 24 januari Varför ska vi känna skam? Varför ska vi känna skam för att vi sköter vår skog precis så som våra förfäder skötte den? Visst kommer det bli en förändring i landskapet, men det är inget nytt vare sig i dag eller för 100 år sedan, skriver Marit Bohlin, LRF Ungdomen.
krönikor 17 januari ”Med EU inblandat kan fantasier bli verklighet” För ett skogsindustriland som vårt vore det förstås synnerligen illa att avveckla våra träbaserade industrier och övergå till kollagring. Vem ska betala en sådan nota? Det undrar Anders Pettersson.
krönikor 10 januari Skogen behöver bli relevant för alla Skogen behöver bli relevant för alla – inte bara för oss som är födda med den, skriver Land Skogsbruks nya krönikör Susanne Öberg.
krönikor 3 januari Skogen är ett kulturlandskap Det är ironiskt att skogsbruket är under angrepp samtidigt som livet på landet börjat uppvärderas.