Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 31 mars 2018

Vajande lövkvistar modell för energiforskning

Kanske går det i framtiden att skörda energi med hjälp av löv som vajar i vinden. I Linköping har forskare hittat en metod som tar till vara elektriska impulser vid övergången från sol till skugga.

 Magnus Jonsson och Mina Shiran Chaharsoughi tydliggör fenomenet i ett experiment. Mina Shiran Chaharsoughi håller en kvist med blad under en fläkt där bladens rörelser öppnar upp för sol eller skugga över den optiska generatorn som i sin tur producerar små elektriska pulser genom en extern krets.
Magnus Jonsson och Mina Shiran Chaharsoughi tydliggör fenomenet i ett experiment. Mina Shiran Chaharsoughi håller en kvist med blad under en fläkt där bladens rörelser öppnar upp för sol eller skugga över den optiska generatorn som i sin tur producerar små elektriska pulser genom en extern krets. FOTO: Thor Balkhed

Forskare vid laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet har tagit fram en metod och ett material som genererar en elektrisk impuls vid övergången från sol till skugga, och tvärtom.

– Växterna och deras fotosyntes påverkas hela tiden av växlingarna mellan sol och skugga. Vi har tagit inspiration från det och tagit fram en kombination av material där förändringarna i värme mellan sol och skugga genererar elektricitet, säger Magnus Jonsson, docent och forskningsledare för forskargruppen.

Ännu så länge är forskningen bara i sin linda.

– Men kanske kan vi i framtiden utnyttja de naturliga skillnaderna mellan sol och skugga i träden för att skörda energi, säger Magnus Jonsson.

Läs även: Renat skogsavfall blir hållbara skogsprodukter

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen