Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 11 maj 2018

Tallmysteriet – fallet med de förstörda toppskotten

NYBRO.

Det blir svårt att lösa gåtan med buskiga tallar i sydöstra Sverige.

– Det är ett mysterium, säger Karl-Anders Högberg på Skogforsk. 

 Karl-Anders Högberg på Skogforsk kartlägger problemet med buskiga tallplantor och ska försöka ta reda på vad det beror på.
Karl-Anders Högberg på Skogforsk kartlägger problemet med buskiga tallplantor och ska försöka ta reda på vad det beror på. FOTO: Torbjörn Esping

Med sin mätkäpp och handdator kliver Karl-Anders Högberg runt i tallplanteringen utanför Nybro. Han mäter höjden, räknar knoppar, och tittar på toppskottet på varenda planta. Flera av tallarna är buskiga och saknar toppskott. Om inte planteringen varit inhägnad så hade man kunnat tro att älgen varit framme.

– Fortsätter den på det här sättet så går det inte bra, säger han och skakar på huvudet åt en tall där två sidoskott tävlar om att ta över nu när toppskottet gett upp.

Buskiga plantor utan toppskott

Det är Södra och Sveaskog som har gett Skogforsk i uppdrag att försöka lösa mysteriet med buskiga tallplantor utan tydligt toppskott. Markägare i sydöstra Sverige är oroliga och har slagit larm om fenomenet som uppmärksammades för några år sedan.

Nyligen var en expertgrupp med en patolog, en entomolog och en växtfysiolog ute i fält och studerade plantor. De såg plantor med onormalt många knoppar i toppen och de såg plantor utan toppskott där flera sidoskott konkurrerar om att bli den nya huvudstammen.

”Fortfarande ett mysterium”

De tog prover från skott där en del av skottet var brunt. Problemet finns, men experterna kunde inte se någon uppenbar orsak till tillväxtstörningarna.

– Jag vill påstå att det fortfarande är ett mysterium, säger Karl-Anders Högberg, och sveper i sig en kopp snabbkaffe sittande på sin ryggsäck och fortsätter:

– Det finns alldeles för många teorier i omlopp för att det ska vara behagligt.

En hypotes är att en insekt eller en svamp förstör den knopp som skulle bli toppskott.

En annan hypotes är att plantans hormonbalans rubbats och minskat halten av växthormonet auxin som normalt finns i toppskottet och gör att plantan växer rakt och på höjden.

Extrem torka problematiskt – men inte hela förklaringen

Kanske skulle torka kunna stressa tallen till att bli en buske i stället för ett träd.

– Extrem torka skulle kunna ställa till det, men hur det i så fall skulle påverka växten inne i växten är väldigt svårt att förstå.

Det finns också de som för fram viltbehandling som en möjlig orsak. Eller att det helt enkelt är fel i genetiken på plantan.

– Vi ska inte svära på att det inte är det heller, men vi har ju genetiska försök och där har vi inte sett något sådant förut.

Trycket från betande vilt gör att tallen i Götaland är på tillbakagång. Mer än hälften av tallmarkerna planteras med gran, trots att granen inte trivs på sådan mark.

Kartläggning fram till hösten

Risken är att oron för buskiga tallar ger markägare ännu ett argument för att sätta gran på tallmark.

– Det är riktigt tråkigt. Vi vill ha tall, det vill. Granen växer dåligt, säger Karl-Anders Högberg, packar ned fikan och letar upp nästa planta som ska beskrivas.

Det är ett stort jobb som ska göras snabbt. 30 tallföryngringar av olika slag ska kartläggas av honom och andra, i vår och i höst, så att man kan se vad som hänt under växtsäsongen.

Risken finns att mysteriet inte går att lösa fullt ut, men omfattningen av problemet bör man få grepp om och även där finns osäkerhet idag.

– Det är både spännande och lite jobbigt att man anar att det här blir svårt. Men man måste ju prova, säger Karl-Anders Högberg.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen