Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 23 november 2017

Sveriges äldsta kotte hittad

När glaciärerna smälter kommer det fram intressanta saker i smältvattnet. Nu kan forskare ha hittat Sveriges äldsta grankotte.

 Denna kotte är betydligt yngre.
Denna kotte är betydligt yngre. FOTO: Mostphotos

När forskare letade efter gamla växtrester nedanför den smältande Tärnaglaciären i Västerbotten dök ett intressant fynd upp.

– Det borde vara Sveriges äldsta grankotte, säger Leif Kullman som är professor emeritus i naturgeografi vid Umeå universitet till Sveriges radio.

Varmare då

Ett laboratorium i USA har med hjälp av C14-metoden daterat den till 11 200 år. Enligt Leif Kullman borde det ha varit ett par grader varmare i regionen vid den tiden, eftersom granen som bildade kotten kunde växa så högt upp i fjällen.

Granen tidigt på plats

Det nya fyndet, tillsammans med tidigare fynd av granrester på kalfjället, gör att forskarna får en bättre förståelse för hur växtligheten har spridit sig i Skandinavien efter istiden. Bland annat kullkastar fyndet teorin om att granen skulle vara en sentida invandrare. Den verkar istället vara ett av de först invandrade trädslagen.

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen