Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 9 oktober 2017

Snart kommer en miljövänligare spånskiva

Spånplattor av återanvänt träavfall och fossilfria bindemedel kan snart vara verklighet. Svenska forskare arbetar med att utveckla spånplattorna i Tyskland.

 Framtidens spånplattor kan bli mer miljövänliga.
Framtidens spånplattor kan bli mer miljövänliga.

Ett projekt för att göra spånplattor mer miljövänliga kan snart ge frukt. Traditionellt har spånplattor tillverkats av nytt virke och syntetiskt lim, men med den nya tekniken skulle de i stället kunna tillverkas av träavfall och fossilfria bindemedel, enligt ett pressmeddelande från statliga Research Institutes of Sweden.

Det var personalen på det kommunala återvinningsföretaget NSR i Helsingborg som började fundera på hur man skulle kunna återvinna den mängd träavfall som gick till förbränning.

Skickas till Tyskland

Tillsammans med Mahmood Hameed, en syrisk professor och specialist på träteknik och träindustri, påbörjades arbetet med att ta fram spånplattor av träavfall och fossilfria bindemedel. Träavfallet från NSR förbehandlas och skickas sedan till universitetet i Göttingen, Tyskland, där Mahmood Hameed projektleder arbetet med spånplattorna och testningen.

Miljömässigt bra

De miljömässiga vinsterna med projektet är flera. Om man återanvänder träavfall går det åt mindre virke, och det sparar jordens resurser. Eftersom träavfallet återanvänds minst en gång innan det går till förbränning fördröjs även det koldioxidutsläpp som allt trämaterial oundvikligen släpper ut, och det sparar i sin tur på klimatet.

Alternativa bindemedel

Nu testas 15 olika spånplattor som tillverkas av träavfall med olika ursprung och med olika bindemedel. Tanniner (från träråvaruprodukter) och albuminer (en typ av protein) är sådana alternativa bindemedel.

– Under förprojektet testade vi tre spånplattor tillverkade av flisat träavfall med olika bindemedel. Bindemedlet, syntetiskt lim, är vanligtvis en bidragande orsak till miljöfarliga utsläpp av allergiframkallande ämnen som formaldehyd, berättar Eric Rönnols från NSR, en av de två projektledarna.

Hoppas på patent

Projektet inom det strategiska innovationsprogrammet RE:Source ska vara klart i juni 2019.

– När projektet är slut hoppas vi att vi har fått underlag för patent på något som kan utnyttjas kommersiellt. Jag tror att till exempel leksakstillverkare och företag med miljöprofil skulle visa stort intresse för en försäljningsbar produkt, säger Eric Rönnols.

Relaterade artiklar

Till toppen