Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 10 januari 2019

Skogsteknik i fokus när Södra satsar på forskning

Södra gör en storsatsning på forskning och utveckling i privatskogsbruket med fokus på skogsteknik. Syftet är att öka effektiviteten för att kunna bibehålla konkurrenskraften.

 Lars Idermark, Södras VD och koncernchef.
Lars Idermark, Södras VD och koncernchef. FOTO: Mats P. Ostelius

Det var på Skogsindustriernas forskningsseminarium i Stockholm i går, onsdag, som Södras koncernchef Lars Idermark avslöjade Södras forskningsplaner.

– Vi fattade ett beslut strax före jul att vi ska satsa extra pengar på forskning och utveckling inom privatskogsbruket. Vi har en styrelse som har ett stort intresse för forskningsfrågor, sa Lars Idermark bland annat, i ett inledningsanförande på seminariet som hölls på Ingenjörsakademin, IVA.

Skogens tur

När Land Skogsbruk, i en paus, intervjuar Lars Idermark säger han att Södra redan ligger väl framme när det gäller industriellt inriktad forskning. Nu är det dags att lägga mer krut på att utveckla och effektivisera skogsbruket.

– Skogstekniken måste utvecklas annars kommer vi att tappa konkurrenskraft. Produktiviteten i avverkningarna måste öka igen, säger Lars Idermark, som också nämner röjning, ökad tillväxt, minskade markskador och digitalisering som intressanta forskningsområden.

 Södra vill öka produktiviteten i privatskogsbruket och gör nu en storsatsning på forskning inriktad på ny skogsteknik.
Södra vill öka produktiviteten i privatskogsbruket och gör nu en storsatsning på forskning inriktad på ny skogsteknik. FOTO: David Larsson

Rejäl satsning

Lars Idermark vill dock inte avslöja vilka konkreta belopp som ryms i den nya forskningssatsningen.

– Det är mycket pengar, men vi återkommer med det och mer detaljer i samband med att vi presenterar vårt bokslut i februari, säger han.

Enligt Lars Idermark kommer satsningen till stor del att bygga på forskning i egen regi.

– Traditionellt har vi ofta lagt ut forskning på olika externa partners. Nu vill vi skapa forskningsuppdrag mer ”in house”, säger han.

LÄS MER: ”Teknikföretag behöver bränsle för utveckling”LÄS MER: Terri satsar på kombimaskinLÄS MER: Sveaskog utvecklar maskin för plantering

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen