Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 11 mars 2019

Skogssällskapet delar ut 15 miljoner till forskning

Skogssällskapet ger 15 miljoner kronor till 17 forskningsprojekt om bland annat askskottsjukan, kopplingen mellan variationsrika skogar och risk för granbarkborreangrepp.

 En studie om klövdjurs betesmönster har fått forskningspengar.
En studie om klövdjurs betesmönster har fått forskningspengar. FOTO: Rolf Segerstedt

– Vi har många spännande projekt som får anslag i år där vi ser att resultaten verkligen kan komma att göra skillnad i hur vi sköter framtidens skogar, säger Lotta Möller, hållbarhetschef på Skogssällskapet, i ett pressmeddelande.

Betesmönster hos klövdjur

Vid SLU kommer en studie att bedrivas om betesmönster hos olika klövdjur.

– Det här är ett ämne som engagerar många, men där vi vet för lite i dag. Projektet vill kartlägga, genom bland annat DNA-analyser, vilka arter som betar vad, och hur mycket. Det kan ge underlag för en mer effektiv skogsskötsel, säger Mattias Berglund, skogsskötselchef på Skogssällskapet.

Skogsbilvägars betydelse

På Skogforsk ska ett projekt bedrivas som tar ett tvärvetenskapligt grepp på skogsbilvägarnas betydelse.

Ett postdoktoralt bidrag kommer också att delas ut, till forskning om utsläpp av växthusgaser från kantzoner mot vatten.

20 miljoner utlystes

I september lyste Skogssällskapet, tillsammans med närstående stiftelser, ut totalt 20 miljoner kronor. 15 miljoner av dessa kommer från stiftelsen Skogssällskapet och delas nu ut till de beviljade projekten.

De senaste tio åren har Skogsstyrelsen tillsammans med närstående stiftelser delat ut 130 miljoner kronor till forskning och kunskapsspridning om skog.

LÄS MER: Miljonregn över skoglig forskning

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen