Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 17 juni 2019

Samarbete ska öka kompetensen inom trä- och skogsindustrin

Fler studenter som riktar in sig på trä- och skogsindustrin, en professur som tillsätts och anställda som får möjlighet att kombinera jobb med kompetensutveckling - på så sätt ska ett nytt samarbete mellan Luleå universitet, Skogsindustrierna och Svenskt Trä höja kunskapsnivån i branschen.

 Ett unikt samarbete har avtalats mellan Luleå universitet, Skogsindustrierna och Svenskt trä.
Ett unikt samarbete har avtalats mellan Luleå universitet, Skogsindustrierna och Svenskt trä. FOTO: EXTREME-PHOTOGRAPHER

Ett av målen är att locka fler studenter att läsa sin masterexamen med inriktning på trä- och skogsindustrin. Samtidigt tillsätts en professur som ska få forskningen att gå framåt.

Samarbetet kommer att ske vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå.

– Syftet är att utveckla träteknologin och att få fler studenter att läsa sin master inom ramen av träteknologi, men även andra inriktningar som har kontakt med skogsindustrin, säger Torgny Persson, forsknings- och innovationsdirektör på Skogsindustrierna och fortsätter:

– Det är viktigt för utvecklingen av industrin att kunna rekrytera kompetent folk.

Anställda erbjuds utveckling

Skogsindustrierna och Svenskt Trä ska också ta fram en ny modell där anställda inom skogs- och träindustrierna ska kunna kombinera arbete med kompetensutveckling.

Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet, är glad över att branschen väljer Luleå tekniska universitet som samarbetspartner.

– Vi ser fram emot att konkretisera forskningssatsningar, utveckla våra utbildningar inom området och ta vårt ansvar för kompetensutveckling och det livslånga lärandet, säger hon.

Biobaserade produkter

Vidare ska det nya samarbetet även stötta övergången till biobaserad ekonomi.

Genom att tillverka produkter som är alternativ till fossila material gör skogsindustrin det möjligt att nå en hållbar framtid, menar Carina Håkansson, vd för Skogsindustrierna.

– Att öka vår kunskap och stärka både blivande och nuvarande medarbetare i utvecklingen av biobaserade produkter som grund för en växande bioekonomi är verkligen viktigt för oss, förklarar Carina Håkansson.

Stockskanning

Som en del av samverkansavtalet kommer Luleå tekniska universitet, Svensk Trä och Skogsindustrierna tillsammans finansiera en professur inom området röntgenskanning, träfysik och digitalisering.

– Kempestiftelsen har bidragit med en ny scanner som professorn ska arbeta med. Tekniken går ut på att man skannar en stock och ser hur den ser ut inuti. På så sätt kan man använda stocken på ett optimalt sätt när den ska sågas, säger Torgny Persson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen