Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 9 mars 2018

Skogens hållbarhet ska standardiseras mer

SIS och Bio Innovations går i spetsen för att öka standardiseringen när det gäller hållbarhetsaspekter inom skogsnäringen.

FOTO: Mostphotos

När det inte finns några standarder blir det svårt att exempelvis redovisa graden av hållbarhet i skogsbruket. Därför går skogsnäringen, med SIS, Swedish Standards Institute och den branschöverskridande satsningen Bio Innovation, i spetsen för att skapa standarder för biobaserade produkter Hållbarhetskriterier och livscykelanalys.

Bygger vidare

Tanken är att utgå ifrån och bygga vidare på existerande standarder för hållbarhetskriterier samt för livscykelanalyser för biobaserade produkter för det svenska skogsbruket.

– För att inköpare, upphandlare och konsumenter ska motiveras att satsa på biobaserat och kanske acceptera ett högre pris så behövs tydlig och tillförlitlig hållbarhetsinformation. Det inkluderar trovärdiga och transparenta data samt gemensamt accepterade verktyg. Maria Gustafsson, projektledare på SIS, i ett pressmeddelande.

– Projektet ska helt enkelt ge en solid bas att stå på när man kommunicerar kring hållbarhetsfrågor, tillägger hon.

Möte blev startskottet

Ett möte med 25 akörer inom skogsnäringen, byggsektorn, forskarsamhället och myndigheter ägde rum den 7 mars. Efter det ska nu projektet fortgå i två år, med utgångspunkt från en förstudie.

Hållbarhetskriterier för skogsråvara och inom livscykelanalys har där formulerats som två fokkusområden. Projektet ska innefatta såväl miljömässig, som ekonomisk och social hållbarhet

– Vi vill kommunicera det svenska skogsbrukets hållbarhet på ett övertygande sätt utan att för den skull skapa alltför tung administrativ börda för skogsnäringen, säger Maria Gustafsson.

LÄS OCKSÅ: Sluta använda material som inte håller i längden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen