Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 20 april 2018

Skogar frodades under istiden

Istiden var inte, som länge har antagits, ett gigantiskt kilometertjockt istäcke, utan det fanns gräsliknande växter på isen och skogar.

FOTO: Wikimedia

Rönen innebär att det under istiden har kunnat växa på glaciärer, så att centrala delar av inlandsisen var täckt av jord, grus och växter som rörde sig sakta, visar en studie.

– Utifrån fynd av växtdelar, DNA och pollen tror vi att buskar och även något enstaka lärkträd växte på isen innan den smälte bort helt, säger Rolf Zale, universitetslektor på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Växter spred sig

Det kan också förklara varför växter kunde sprida sig mellan isfria områden till Skandinavien, genom att växterna började kolonisera Sverige när inlandsisen fanns kvar.

För 45 000 år sedan fanns det skogar, så att miljön inte bara bestod av en sammanhängande tundra, som tidigare har antagits.

– Det är otroligt spännande att vi kan hitta spår från av så gamla ekosystem och det öppnar upp nya möjligheter att förstå miljön i Skandinavien under den senaste istiden, säger Jonatan Klaminder, universitetslektor på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.

LÄS OCKSÅ: Sveriges äldsta grankotte hittad

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen