Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 19 september 2018

Sandstänk födde tanken på plantskydd

Det var plantor som fått sandstänk på sig efter häftiga regn som fick forskarna att fundera på om sandkorn kunde skydda mot snytbaggen.

– Vi hade märkt att de ofta var oskadade, säger forskaren och snytbaggenestorn Göran Nordlander.

 Göran Nordlander.
Göran Nordlander. FOTO: Erik Ardelius

Göran Nordlander och hans forskarkollegor på SLU utvecklade det första mekaniska snytbaggeskyddet som gick att massapplicera automatiskt i skogsplantskolor. De sålde senare patentet till Svenska Skogsplantor som idag marknadsför det under varumärket Conniflex.

Skyddet bygger på att sandkorn hindrar snytbaggen att gnaga då de kommer emellan baggens käftar.

”Kunde göra omfattande tester och utvärderingar”

Göran Nordlander, som är professor i entomologi på SLU, var en av föredragshållarna när prins Carl Philip nyligen besökte Lugnets skogsplantskola i uppländska Bålsta.

Han framhöll bland annat skogsbrukets stora forskningsprogram om snytbaggar (1999-2014), som avgörande för att fungerande, giftfria plantskydd kunde utvecklas.

– Programmet var brett och omfattade snytbaggens ekologi och beteende. Vi kunde göra omfattande tester och utvärderingar, sa Göran Nordlander.

LÄS MER: Plantjätten helt giftfri inom två år

Relaterade artiklar

Till toppen