Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 4 april 2018

Så utvecklas robustare plantor av hybridasp

Mer än 100 000 rotskott per hektar kan bildas efter en avverkning av hybridasp. Ett nytt bestånd kan därför skapas till låg kostnad. Lars-Göran Stener hör till dem som bidragit till utvecklingen av mer snabbväxande och robusta plantor.

FOTO: Mats P Ostelius

En ny studie, finansierad av Skogssällskapet, visar en minskning av genetisk variation i de nya generationer av hybridasp som skapas vid rotskottsföryngring.

– Sådana förändringar i klonsammansättningen kan öka risken för skador, säger Lars-Göran Stener på Skogforsk i en intervju med Skogssällskapet.se.

Han ger därför rådet att använda fler kloner om hybridaspen ska föryngras med rotskott.

FILM: Här faller hybridaspen

Ökat intresse

Snabb tillväxt och eftertraktade fiberegenskaper gör hybridaspen intressant i både lant- och skogsbruket. Möjligheten att få ekonomiskt stöd för hybridasp som energiråvara på jordbruksmark har ökat intresset ytterligare.

– Med bra plantmaterial och rätt odlingsteknik kan vi nå en produktion på 25 m3sk per hektar och år. Omloppstiderna ligger mellan 20–25 år, säger Lars-Göran Stener som har arbetat med forskning på hybridasp i 30 år.

Blandning av kloner

Vanligen används en blandning av 5–8 kloner i planteringar med hybridasp i Sverige, enligt Lars-Göran Stener. Forskarnas farhågor är dock att den genetiska variationen kan minska vid rotskottsföryngring och att vissa kloner konkurreras ut. Risken ökar då för klonbundna angrepp från skadegörare.

Läs mer: Poppel och hybridasp utmanar gran

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen