Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 10 september 2017

Papper kan bli energikick i elbilar

Skogsindustrin kan ha nyckeln till billigare och miljövänligare elbilar. Papper kan nämligen inom ett par år bli en viktig del i att lagra el billigt i så kallade superkondensatorer i bilar.

 Britta Andres vid Mittuniversitetet forskar och doktorerar kring hur pappersbaserade superkondensatorer kan användas för att lagra elenergi i elbilar.
Britta Andres vid Mittuniversitetet forskar och doktorerar kring hur pappersbaserade superkondensatorer kan användas för att lagra elenergi i elbilar. FOTO: Torbjorn Bergkvist

Tekniken har utvecklats vid Mittuniversitetet i Sundsvall där forskaren Britta Andres doktorerar på tekniken.

– I min avhandling visar jag att pappersbaserade miljövänliga superkondensatorer sänker materialkostnader med 90 procent jämfört med dagens teknik, där ofta dyra och inte så miljövänliga material används, säger Britta Andres.

Hon berättar att inom ramen för universitetets forskningscentrum FSCN – Fibre Science and Communication Network – har gruppen byggt en liten tillverkningsenhet där kompletta pappersbaserade superkondensatorer tagits fram.

– Vi har testat en sådan i skarpt läge i en vanlig personbil där elenergi lagras i superkondensatorn under drift. De första resultaten visar på 10 procent sparad bränsle, bensin eller diesel. Vi ser nu att med vissa förbättringar kommer förbrukningen att minska med 25 procent.

En pappersbaserad superkondensator kan även användas i rena elbilar som komplement till batterier.

– Tesla, som tillverkar elbilar i Kalifornien, har hört av sig och bjudit över oss för att vi ska visa upp tekniken. Det är enormt roligt och vi kommer att åka dit men har sagt att vi först vill utveckla tekniken en del. Skogsindustrin är självklart också intresserade och hoppas på en ny stor produkt, eftersom efterfrågan på papper sjunker, säger Britta Andres.

Låg tillverkningskostnad är en styrka med tekniken. Men forskarna har även satt upp höga miljömål. Av det skälet använder de bara papper, grafit och saltvatten. Papper används som separator mellan elektroder och vid elektrodbestrykning. Grafit används som aktivt elektrodmaterial. Saltvatten fungerar som elektrolyt, så länge det inte är varmare än 100 grader och kallare minus 30 grader.

– Vi har dessutom hittat en unik metod och använder micro- och nanocellulosa från träfibrer som bindemedel. Cellulosa ökar dispersionsstabiliteten och förbättrar den mekaniska stabiliteten och de elektriska egenskaperna i elektroderna. Microfibrillerad cellulosa ger de bästa egenskaperna för superkondensatorerna, säger Britta Andres.

Hon säger att det pågår mycket forskning kring superkondensator i världen men att gruppen vid FSCN är den enda som, vad hon vet, jobbar med skogsbaserade material.

Relaterade artiklar

Till toppen