Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 27 mars 2019

Nödropet: Vitala askar sökes

Skogforsk och SLU efterlyser friska askar i bestånd som har drabbats av askskottsjukan. Det brådskar eftersom vitala träd lätt försvinner i samband med att skadedrabbade bestånd avverkas, enligt Skogforsk.

 När askskottsjukan nått runt hela stammen stryps näringstillförseln och trädet dör. Ofta bildas en mängd nya skott ytterst på grenarna vilket ger träden ett buskigt utseende.
När askskottsjukan nått runt hela stammen stryps näringstillförseln och trädet dör. Ofta bildas en mängd nya skott ytterst på grenarna vilket ger träden ett buskigt utseende. FOTO: Gunilla Jarlid

Askar i hela Europa angrips i dag av den mycket aggressiva askskottsjukan. Den svenska asken klassas nu som en ”starkt hotad art” i den så kallade rödlistan.

Ask är ett relativt ovanligt trädslag i Sverige, men för enskilda skogsägare kan skadorna ge betydande förluster. Det är också en ekologisk tragedi, eftersom asken har ett mycket stort värde för biodiversiteten och ett högt kulturhistoriskt värde.

FAKTA: Askskottsjukan

– Askskottsjukan orsakas av en svamp som sprids via sporer från fruktkroppar på askens bladstjälkar som fallit av året innan och infekterar blad på växande träd. Från bladen sprids smittan vidare i trädet.

– Typiska symptom är vissnade blad, döda skott samt sår på grenar och stam.

– När infektionen nått runt hela stammen stryps näringstillförseln och trädet dör. Ofta bildas även en mängd nya skott ytterst på grenarna vilket ger träden ett buskigt utseende.

Olika motståndskraftiga

Flera studier visar att askskottsjukan är starkt genetiskt kontrollerad och att det finns en stor variation i motståndskraft. Inget träd är helt opåverkat men det finns några få procent av askarna som har relativt lite skador. Med hjälp av traditionell skogsträdsförädling kan man därför få fram mer eller mindre resistenta askar.

Enligt Skogforsk gjordes det 2015 gjordes ett första urval av 500 vitala askar i södra Sverige. I dag är bara 220 av dessa okej. För att öka chanserna för att åter kunna använda ask i skogsbruket behöver SLU och Skogforsk leta upp fler vitala träd, något som finansieras av Föreningen Skogsträdsförädling och Stiftelsen Skogssällskapet.

Brådskande efterlysning

Men det brådskar, eftersom även vitala träd lätt försvinner i samband med att skadedrabbade bestånd avverkas.

I första hand behövs friska askar som växer i närheten av sjuka träd som är uppenbart skadade. Ju större området med askar är, desto intressantare är det för forskarna att titta närmare på, till exempel bestånd på skogsmark, i skogsbryn eller alléer.

Hit kan du skicka ditt tips:

Lars-Göran Stener, Skogforsk. Mejl: lars-goran.stener@skogforsk.se

Ange namn, ort och telefonnummer.

Beskriv askträden, till exempel: Här finns några vitala askar i ett mindre bestånd med ask.

Om möjligt ange GPS koordinater till platsen.

LÄS MER: Teknik gör det lättare hitta motståndsträdLÄS MER: Så räddas sjuka askar med beskärning

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen