Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 3 mars 2019

Näringen söker pengar för skogsskadecenter

Den samlade skogsnäringen söker pengar hos Vinnova för att starta ett officiellt skogsskadecenter. Ansökan lämnades in den 8 januari.

 Teknikplattformar för att effektivt känna igen och övervaka skador storskaligt blir viktiga verktyg liksom metoder för att kartlägga träds genuppsättningar.
Teknikplattformar för att effektivt känna igen och övervaka skador storskaligt blir viktiga verktyg liksom metoder för att kartlägga träds genuppsättningar. FOTO: Rolf Segerstedt

Det är SLU, Skogforsk och flera större skogsbolag som ansöker om 32 miljoner kronor för att få till stånd skogsskadecentret. Ett förverkligande fordrar dock att Vinnova beviljar pengarna, vilket i sin tur skulle innebära att aktörerna bakom ansökan skjuter till ytterligare 60 miljoner kronor. Den sammanlagda budgeten skulle då preliminärt uppgå till cirka 90 miljoner kronor för en period på fem år med start 2020.

– Det finns en gemensam vilja i branschen att, i ett större grepp, försöka göra någonting åt skadegörarna i skogen, alltså svampar, insekter och vilt. Allt är ju väldigt osäkert än så länge, men om allt går i lås så kommer det absolut att vara en substantiell satsning på skogsskydd, säger Jan Stenlid, professor vid institutionen för mykologi och växtpatologi vid SLU, som också är den som ska leda skogsskadecentret.

 Jan Stenlid, professor vid institutionen för mykologi och växtpatologi vid SLU, ska leda skogsskadecentret.
Jan Stenlid, professor vid institutionen för mykologi och växtpatologi vid SLU, ska leda skogsskadecentret. FOTO: Åsa Nilsson Rönnqvist

Flera doktorander

Vid sidan av forskare som i dag verkar i det aktuella forskningsområdet blir utbildning av doktorander hörnpelare i verksamheten. Teknikplattformar för att effektivt känna igen och övervaka skador storskaligt blir viktiga verktyg liksom metoder för att kartlägga träds genuppsättningar. Det senare ska användas för att förädla fram resistens mot olika angrepp.

Även anpassad skogsskötsel, främst som ett medel mot viltskador, kommer att finnas med på agendan, berättar Jan Stenlid.

– Det blir också viktigt att hålla kontakt med branschen och myndigheterna för att forskningsresultaten ska få genomslag i det praktiska skogsbruket, säger han.

SLU och Skogforsk

Forskningen ska huvudsakligen bedrivas på SLU och Skogforsk och till viss del på de delfinansierande bolagen. Samtidigt kommer det att finnas möjligheter för forskare knutna till andra aktörer att delta i olika forskningsprojekt, berättar Jan Stenlid.

”Väldigt viktigt”

Bo Karlsson, chef för Skogforsks forskningsstation i skånska Ekebo, anser att ett skogsskadecenter är väldigt viktigt för skogsbruket för att kunna tackla skogsskadorna.

– De här diskussionerna har varit på gång tidigare. Till följd av klimatförändringarna kommer nya skador och de som redan finns blir värre och värre. Det är glädjande att branschen är så engagerad i frågan och vill vara med och finansiera det här, säger Bo Karlsson.

LÄS MER: En fjärdedel av norra Norrlands framtidsskogar mår dåligtLÄS MER: Bättre verktyg för att rapportera skadaLÄS MER: Orsak till flera toppskott utreds

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen