Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 16 april

Miljövänlig vattenrenare: vattnet blir arsenikfritt

Arsenikförorenat vatten kan renas med hjälp av vattenmossa, en metod som bland skulle kunna bli användbar i gruvområden.

FOTO: Wikimedia

Vattenkrokmossa, Warnstorfia fluitans, som lever i vatten i bland annat norra Sveriga, kan samla upp arsenik och därmed rena vatten. En timme räcker för att göra förorenat vatten drickbart.

– Oftast tar sådant här mycket längre tid, säger Arifin Sandhi, som är doktorand vid Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik vid KTH, till SVT Nyheter Västernorrland.

Miljövänlig metod

Metoden skulle kunna användas för att rena vatten från arsenik på ett miljövänligt sätt, genom att man odlar mossan i vattendrag där det finns höga halter av arsenik.

Arfin Sanhi tror att metoden kan bli användbar i framtiden, framför allt för att rena vatten i gruvor och på andra ställen där det finns höga halter av arsenik naturligt.

Drabbar även odlare

Idag är det ett problem att dricks- och bevattningsvatten kan innehålla arsenik. När exempelvis vete, rotrönsaker och bladgrönsaker odlas kan arsenik ackumuleras genom bevattningen. Ett liknande problem finns i Asien vid risodling.

Även om metoden inte är dyr, så är det en utmaning med metoden idag att inte växer snabbt nog för att möjliggöra en produktiv vattenrening i större skala.

LÄS OCKSÅ: Skogen brinner – för mångfaldens skull (Land Skogsbruk)

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen