Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 9 november 2018

Mer pengar till Skogforsk

Det svenska skogsbrukets forskningsinstitut Skogforsk får ökat anslag med sex miljoner kronor. Pengarna kommer från Formas och skogsnäringen.

 Göran Örlander, Skogforsks styrelseordförande.
Göran Örlander, Skogforsks styrelseordförande. FOTO: Andreas Lindholm

Det är forskningsrådet Formas och skogsnäringen som beslutat att öka anslaget till Skogforsk med sex miljoner kronor så att det nu är uppe i 92 miljoner per år.

– Det är glädjande att staten genom Formas väljer att satsa ännu mer på Skogforsk tillsammans med branschen. Det ligger rätt i tiden. Förväntningarna på skogen ökar när vi nu ställer om till en hållbar bioekonomi, säger Skogforsks styrelseordförande Göran Örlander i ett pressmeddelande.

Högre ambitioner

Skogforsk är det svenska skogsbrukets forskningsinstitut och de finns på de tre orterna Uppsala, Sävar och Ekebo. Totalt har Skogforsk omkring 120 anställda, varav 80 är forskare. Verksamheten finansieras av skogsnäringen och staten genom uppdrag, fondanslag, särskilda partneranslag och kommunikationsintäkter.

– Vi har skruvat upp ambitionerna i vår nya forskningsstrategi. För att på ett hållbart sätt minska fossilberoendet och tackla klimatförändringarna krävs större internationella samverkansprojekt, och det kräver i sin tur mer resurser. Ökade resurser ger också forskarna större förmåga att agera på akuta behov, som problem med skadegörare och skogsbränder, säger Charlotte Bengtsson, Skogforsks vd.

LÄS MER: Nytt forskningsprogram ska digitalisera skogsbruket

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen