Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 16 februari 2018

Licensjakten över - 15 vargar fällda

Av 22 vargar som tilldelades vid årets licensjakt sköts endast 15.

FOTO: Mostphotos

I årets licensjakt, pågick mellan den 2 januari och den 15 februari, sköts endast 15 av 22 vargar som tilldelades av Länsstyrelserna, skriver Svensk Jakt.

Att det inte blev fler beror på att det inom jaktområdena finns färre vargar än det antal som Länsstyrelsen har beslutat ska få fällas, uppger tidningen.

Utfallet skiljer sig mellan olika revir, enligt Svensk Jakts sammanställning. I några revir, såsom Nyskogenreviret i Gävleborg, Kölstareviret i Västmanland och i Flatenreviret i Dalarna sköts samtliga tilldelade vargar, två, sex, respektive sex.

Drabbade av skabb

I Kindlareviret fälldes däremot inte någon varg, trots en tilldelning på två vargar. Däremot sköts en vargtik från det reviret, som Länsstyrelsen hade beslutat om jakt på, i Dalarna i Flatenreviret. Flera av de skjutna vargarna, i exempelvis Flatenreviret och i Vimyrenreviret i Värmland var drabbade av skabb. Upp till en tiondel av den svenska vargstammen tros vara angripen av skabb, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

Redan efter en vecka hade 11 av vargarna skjutits, vilket innebär att det under senaste månaden har skjutits ungefär en varg per vecka. Jakten har också präglas av en hel del konflikter mellan aktivister och jägare, med polisanmälningar som följd, framför allt i Kölstareviret.

LÄS OCKSÅ: Skabb ökar bland svenska vargar

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen