Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 6 maj 2018

Giftiga larver invaderar London

Giftiga larver från ekskadegöraren ekprocessionsspinnaren har invaderat London, rapporterar BBC.

FOTO: Mostphotos

De kan orsaka astmaanfall, kräkningar och hudutslag, enligt myndigheterna. Det är larvernas hår som kan irritera om man rör vid dem, och allmänheten varnas för att plocka upp larverna eller att försöka ta bort dem från träden.

Ekprocessionsspinnaren är vanligast i Syd- och Mellaneuropa. Den har funnits i Storbritannien sedan mitten av 2000-talet, och tros ha kommit in via importerade ekplantor.

”Lite tidigt på året”

I Sverige har några exemplar av ekprocessionsspinnaren påträffats för ett antal år sedan i södra delarna av landet. Men dess släkting tallprocessionsspinnaren, som också är giftig, förekommer på Öland och Gotland. Den kan också orsaka klåda och utslag, men i år finns ännu inga uppgifter om dem.

– Vi har inte fått in några rapporter. Det brukar vara så att folk hör av sig som är oroliga. Men det är nog lite tidigt på året, det har inte blivit så varmt än, säger Anna-Lena Fritz, chef för Naturvårdsenheten på länsstyrelsen på Gotland, till DN.

LÄS MER: Så utvecklas robustare plantor av hybridasp

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen