Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 14 november 2018

Giftfri spray ska avskräcka sorken i vinter

En giftfri spray ska i vinter testas på nyplanteringar för att förhindra sorkangrepp. Sprayen innehåller försvarsämnen från avverkade träd. Behandlingsmetoden har tidigare testats på älg med lyckat resultat.

 Under 2011, som var ett sorkår, förlorade SCA närmare sex miljoner plantor i Bogrundet till följd av sorkskador.
Under 2011, som var ett sorkår, förlorade SCA närmare sex miljoner plantor i Bogrundet till följd av sorkskador. FOTO: Istock

Matilda Lindmark, doktorand vid Mittuniversitetet, forskar kring att ta tillvara försvarsämnen från avverkade träd för att skapa ett giftfritt medel mot betesskador orsakade av sorkar och älgar. Till våren visar det sig om sorkarna hindrats från att gnaga och bygga bo bland rötterna.

I fjol arbetade hon främst med betesskador som orsakas av älg.

– Jag tog en stor sprayflaska på ryggen och sprayade toppskotten på tallarna ute på hygget. Älgarna äter toppskotten eftersom de är mest lättillgängliga, men sprayen tillför lukt och smak som gör att älgarna hellre äter på grenarna längre ned. Där gör de mindre skada och påverkar inte det framtida virkesvärdet, berättar hon för tidningen Ångermanland.

Det var ett lyckat försök – betesskadorna halverades i området.

Besvärligaste djuret

Nu tar hon metoden vidare till SCA:s anläggning Bogrundet utanför Timrå – Europas största plantskola som driver upp 100 miljoner gran- och tallplantor varje år. Inom kort ska plantorna täckas med snö med hjälp av snökanoner för att få ett skyddande täcke som dessvärre blir en trivsam miljö för sorkar.

– Plantorna står utomhus på stora metallramar. Under ramarna blir det ett skyddat område där sorken kan beta ostört. Vi vill avskräcka den från att hålla till där genom att göra plantorna mindre goda, säger hon till tidningen.

Under 2011, som var ett sorkår, förlorade SCA närmare sex miljoner plantor i Bogrundet till följd av sorkskador, skriver tidningen Ångermanland.

Enligt Matilda Lindmark är sorkar det mest besvärliga djuret att skydda sig emot.

– Granbarkborrar, som jag också forskar på, orsakar mest skada på skogen. Men de är faktiskt lättare att styra över. Vi har ganska effektiva fällor för dem nu.

LÄS MER: Giftfritt medel skyddar skogplantor och ungskog från älgLÄS MER: Gnagapp hjälper skogsägare räkna på skadan

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen