Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 29 november 2018

Fröodling i växthus ska ge bättre granar

Kvaliteten hos framtida granar ska stärkas. I ett projekt förlägger nu därför Skogforsk och Södra Sveriges första storskaliga växthusplantage för förädlade granfrön i Södras plantskola i Falkenberg.

 Växthusodlat granfrö ska ge granar av bättre kvalitet.
Växthusodlat granfrö ska ge granar av bättre kvalitet. FOTO: Södra

Inte sällan har skogsägare som efterfrågat förädlade granplantor fått svaret att de är slut. Projektets avsikt är att öka tillgången.

– Det är en positiv trend att efterfrågan är så hög. Förädlade frön ger högre kvalitet och bättre tillväxt på de kommande träden. Detta gagnar både skogsägarens avkastning vid framtida avverkning och kvaliteten på slutprodukten, säger Johan Jonsson, chef för Södras Skogsplantor i ett pressmeddelande.

Stimulera blombildning

Träden i växthusplantagen odlas periodvis inomhus för att stimulera blombildning och för att kontrollera pollineringen.

Träden kan alltså bara korsa sig med varandra vilket borgar för att ingen geninbladning från oönskade granar sker. De framodlade och eftersträvansvärda egenskaperna behålls på så sätt inom odlingen.

Första trädleveransen i vår

Projektet med att odla förädlade granfrön kom i gång i höstas och i vår ska de första träden levereras till anläggningen och fröproduktionen sättas i gång.

Det kommer förstås att ta tid. Projektet löper således över minst tio år och är en del av Södras hållbarhetsmål att erbjuda medlemmarna produkter och tjänster som ska hjälpa dem att uppnå 20 procent högre skogtillväxt på deras skogsfastigheter år 2050.

LÄS MER: Fossilfria plantskolor hos SödraLÄS MER: Björk ska odlas inomhus

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen