Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 15 februari 2018

Forskare vill återvinna framtidens pappersbatterier

Pappersbaserade batterier kan i framtiden driva allt från elbilar till solceller. Under utveckling är teknik för att göra batterierna återvinningsbara.

FOTO: Istock

Tidigare har Land Skogsbruk skrivit om den snabba utvecklingen inom pappersbaserade batterier. Dessa bygger på så kallade superkondensatorer, baserade på papper, som skulle kunna användas för att lagra el till exempelvis elbilar och solceller. Ett forskningsprojekt, Modulit, har lett fram till ett nytt koncept för tillverkning av sådana pappersbatterier, genom så kallad monolitisk integrering, skriver Eskilstuna-Kuriren.

Trycks på ark

Konceptet handlar om att trycka superkondensatorer på ett ark så att de kan seriekopplas i en modul, som går under namnet modulit. Detta skulle kunna sänka kostnaderna för att tillverka pappersbaserade batterier. På sikt kan det också leda till engångsbatterier som blir återvinningsbara.

– Drömmen är att kunna återvinna materialet igen, via existerande pappersåtervinning, säger forskaren Hjalmar Granberg, på forskningsinstitutet Rise Bioekonomi, till Eskilstuna-Kuriren.

Flera utmaningar

För att lyckas måste forskarna framställa kombinationer av plast och papper som ger effektiva batterier. En annan utmaning är att framställa elektrolyten i batterierna.

En avhandling från Mittuniversitetet visar att pappersbatterierna på sikt kan sänka materialkostnaderna upp till 90 procent, genom att råmaterialet till stora delar är biobaserat.

Modulit har haft finansiering från Svenska Energimyndigheten,samt har arbetat i form av ett partnerskap mellan Acreo Swedish ITC, Linköpings universitet, Innventia, KTH och Sics.

LÄS OCKSÅ: Papper kan bli energikick i bilar

Relaterade artiklar

Till toppen