Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 5 april 2018

Efter hemliga forskningen - nu lanseras grön bensin

Gömd i Västerbottens skogar har Jyri-Pekka Mikkola vid Umeå universitet i hemlighet tagit fram en grön bensin som bland annat görs av skogsavfall.

– Den är utan en enda fossil molekyl, berättar han om det hemliga projektet som pågått i tio år.

 Gömd i Västerbottens skogar har Jyri-Pekka Mikkola och hans forskargrupp under tio år forskat i en anläggning där de har tillverkat fossilfritt bränsle av avfall.
Gömd i Västerbottens skogar har Jyri-Pekka Mikkola och hans forskargrupp under tio år forskat i en anläggning där de har tillverkat fossilfritt bränsle av avfall. FOTO: Anders Kristensson

Professor Jyri-Pekka Mikkola och hans forskargrupp har fått patent på den nya tekniken och kan nu berätta om det gröna forskningsprojektet som pågått i tio år. I en intervju med Västerbottens-Kuriren berättar han om den nya bensinen som görs av olika avfallsrester.

– Det är i princip ren bensin, men utan en enda fossil molekyl. Vi behöver ingenting annat än socker. Socker kan i praktiken vara skogsavfall, sågspån, agraravfall, matrester, det kan vara alger, det kan till och med vara slam från avfallsvattenrening. Väldigt många naturprodukter innehåller socker.

Läs även: Massafabrikens avloppsvatten kan bli biogas

Gömd i skogen

Forskning och tillverkning av det fossilfria bränslet har gjorts i hemlighet i en anläggning i Västerbottens skogar. I processen omvandlas insatsmaterialet till förnybar bensin eller diesel samt en mindre mängd ren gas. Biprodukten är rent, avjoniserat vatten.

 Jyri-Pekka Mikkola.
Jyri-Pekka Mikkola. FOTO: Umeå Universitet

– Anläggningen är gömd i Västerbottens skogar. När man utvecklar en form av teknik som är helt annorlunda måste man vara väldigt försiktig, säger Jyri-Pekka Mikkola.

Enligt honom så kräver processen inga stora raffinaderier, tillverkningen kan ske småskaligt i en container.

– Ett åkeri skulle kunna köpa en och driva egen produktion, säger Jyri-Pekka Mikkola till VK.

Det fossilfria bränslet marknadsförs av företaget Eco-Oil vars VD tillsammans med Jyri-Pekka Mikkola inom kort ska visa upp tekniken i Tyskland för politiker och investerare.

Läs också: Sunpine ökar produktionen av tallolja

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen