Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 5 april 2018

Efter hemliga forskningen - nu lanseras grön bensin

Gömd i Västerbottens skogar har Jyri-Pekka Mikkola vid Umeå universitet i hemlighet tagit fram en grön bensin som bland annat görs av skogsavfall.

– Den är utan en enda fossil molekyl, berättar han om det hemliga projektet som pågått i tio år.

 Gömd i Västerbottens skogar har Jyri-Pekka Mikkola och hans forskargrupp under tio år forskat i en anläggning där de har tillverkat fossilfritt bränsle av avfall.
Gömd i Västerbottens skogar har Jyri-Pekka Mikkola och hans forskargrupp under tio år forskat i en anläggning där de har tillverkat fossilfritt bränsle av avfall. FOTO: Anders Kristensson

Professor Jyri-Pekka Mikkola och hans forskargrupp har fått patent på den nya tekniken och kan nu berätta om det gröna forskningsprojektet som pågått i tio år. I en intervju med Västerbottens-Kuriren berättar han om den nya bensinen som görs av olika avfallsrester.

– Det är i princip ren bensin, men utan en enda fossil molekyl. Vi behöver ingenting annat än socker. Socker kan i praktiken vara skogsavfall, sågspån, agraravfall, matrester, det kan vara alger, det kan till och med vara slam från avfallsvattenrening. Väldigt många naturprodukter innehåller socker.

Läs även: Massafabrikens avloppsvatten kan bli biogas

Gömd i skogen

Forskning och tillverkning av det fossilfria bränslet har gjorts i hemlighet i en anläggning i Västerbottens skogar. I processen omvandlas insatsmaterialet till förnybar bensin eller diesel samt en mindre mängd ren gas. Biprodukten är rent, avjoniserat vatten.

 Jyri-Pekka Mikkola.
Jyri-Pekka Mikkola. FOTO: Umeå Universitet

– Anläggningen är gömd i Västerbottens skogar. När man utvecklar en form av teknik som är helt annorlunda måste man vara väldigt försiktig, säger Jyri-Pekka Mikkola.

Enligt honom så kräver processen inga stora raffinaderier, tillverkningen kan ske småskaligt i en container.

– Ett åkeri skulle kunna köpa en och driva egen produktion, säger Jyri-Pekka Mikkola till VK.

Det fossilfria bränslet marknadsförs av företaget Eco-Oil vars VD tillsammans med Jyri-Pekka Mikkola inom kort ska visa upp tekniken i Tyskland för politiker och investerare.

Läs också: Sunpine ökar produktionen av tallolja

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen