Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 16 februari 2018

Trädgårdarnas välgörare kan bli fjällvärldens plågoris

Daggmaskar betraktas idag som jordförbättrare i trädgårdar och i jordbruket. Men i känsliga miljöer kan daggmaskarna ställa till stora problem.

FOTO: Istock

Traditionellt har daggmaskar, delvis med rätta, betraktats som förbättrare av jorden. Förutom att sönderdela växtrester och blanda jorden så frigör de näringsämnen och luckrar upp jorden. Men när samma daggmaskar sprider sig till nya ekosystem kan de ställa till stora problem.

Potent hot

I en studie, skriver forskarna, att daggmaskarna kan utgöra ett ”potent hot mot vissa av de mest avlägsna och skyddade miljöerna i norra Europa”. I Nordamerika har spridningen av europeiska daggmaskar redan blivit ett stort miljöproblem. Det gör att forskarna nu ställer sig frågan om samma sak kan vara på väg att ske i Sverige när daggmaskarna sprider sig i nationalparkerna i norr.

– Vi blev mycket förvånade av att se hur bra några av de daggmaskarter som vi anser vara ”ekologiska värstingar” i USA överlever i de svenska fjällen, säger Jonatan Klaminder, docent vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet, till Forskning.se.

Sprids från tomter

Ute i fjällskogarna har daggmaskarna en förmåga att konkurrera ut andra arter, vilket påverkar både växter och djur. När forskarna inventerade daggmaskbestånden runt Padjelanta, Stora sjöfallet och Abisko i de svenska fjällen visade det sig att samma arter som har förändrat ekosystemen i Nordamerika nu sprids även i norr i Sverige, bland annat från fjällstugetomter, övergivna jordbruk och forskningsstationer. De sprids ut i nationalparkerna, framför allt i skogar av fjällbjörk och i ängsmarker.

Omöjliga att bli av med

Exakt vilken typ av skada daggmaskarna kan göra i Sverige är inte undersökt.

– Det är lite för tidigt att lyfta fram detta som ett betydande miljöproblem då vi inte vet de ekologiska konsekvenserna, men har maskarna en gång etablerat sig är de i stort sett omöjliga att bli av med. Det gör att det är svårt att ångra sig om vi senare kommer fram till att detta ställer till det för fjällmiljön, säger Jonatan Klaminder, till Forskning.se.

LÄS OCKSÅ: Amerikanska askar akut hotade av skalbagge

Relaterade artiklar

Till toppen